Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256
Open menu

ΕΟΠΥΥ - Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ;

Οι ιδιώτες μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οφθαλμίατροι (ελεύθεροι επαγγελματίες), που όμως είναι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του Οργανισμού, έχουν δικαίωμα κατά το Νόμο:eopyyilektronikisyntagografisi xeirourgos 01

• να εξετάζουν επ’ αμοιβή τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
• να συνταγογραφούν φάρμακα ή κι αναλώσιμα υγειονομικά υλικά.
• να παραπέμπουν για παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές, απεικονιστικές),
• να χορηγούν συνταγές και γνωματεύσεις για τα απαραίτητα βοηθήματα μέσα οράσεως (γυαλιά ή φακούς επαφής)

Για τις γνωματεύσεις ή την οφθαλμολογική τους εξέταση οι πιστοποιημένοι ιατροί πληρώνονται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αποδίδοντας βέβαια την αντίστοιχη με το κόστος των ιατρικών πράξεων «Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών».

Το κέντρο μας είναι πιστοποιημένο στον ΕΟΠΥΥ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση γυαλιών, φαρμάκων και εξετάσεων. Παρακαλούμε να φέρνετε πάντα μαζί σας το βιβλιάριο υγείας σας και το ΑΜΚΑ σας.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Φαρμάκων:

Ο οφθαλμίατρος παραδίδει στον ασθενή την τυπωμένη συνταγή των φαρμάκων μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.

Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ισχύοντος (για το τρέχον έτος) βιβλιαρίου ασφάλισηςόπως και το ΑΜΚΑ του ασθενούς.

eopyyilektronikisyntagografisi xeirourgos 02

Ο ασφαλισμένος με την τυπωμένη ηλεκτρονική συνταγή μπορεί να προμηθευτεί εντός πέντε(5) ημερών τα φάρμακα ή τα αναλώσιμα υλικά από φαρμακείο της επιλογής του (είτε στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς θεώρηση από ελεγκτή ιατρό, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις αφού προηγουμένως έχει θεωρηθεί από τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό, όπου τούτο προβλέπεται), καταβάλλοντας μόνο το ποσό της οριζόμενης από το Νόμο συμμετοχής του. Το γενικό ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών οργανισμών για φάρμακα ανέρχεται στο 25% της αξίας αυτών. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες παθήσεων για τις οποίες προβλέπεται ποσοστό 10% και 0%.

Στις συνταγές πρέπει να αναγράφονται μόνο οι ποσότητες φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία ενός μηνός. Ειδικά για χρόνιες παθήσεις μπορεί να εκδίδεται από τον ιατρό δίμηνη, τρίμηνη ή εξάμηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Απεικονιστικών ή Παρακλινικών Εξετάσεων:

Μετά την εξέταση ο οφθαλμίατρος μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥπαραδίδει στον ασθενή τυπωμένα υπογεγραμμένα και σφραγισμένα τα παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων.Απαραίτητη είναι επίσης η προσκόμιση ισχύοντος (για το τρέχον έτος) βιβλιαρίου ασφάλισηςόπως και το ΑΜΚΑ του ασθενούς.

eopyyilektronikisyntagografisi xeirourgos 03

Ο ασφαλισμένος με την επίδειξη του ισχύοντος βιβλιαρίου του και του παραπεμπτικού ή της γνωμάτευσης, μπορεί εντός λίγων ημερών να εκτελέσει τις εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές, ακτινολογικές κλπ):

α) εντελώς δωρεάνστα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ (τώρα ΕΟΠΥΥ), στις δομές των Δημόσιων Νοσοκομείων καθώς και στα Κέντρα Υγείας.

β) με συμμετοχή 15% επί της κοστολογημένης αξίας της εξέτασης(όπως αυτή αναφέρεται στο κρατικό τιμολόγιο και παίρνοντας την αντίστοιχη «Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών») στα Ιδιωτικά Εργαστήρια ή Κλινικές που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι, αν οι εξετάσεις δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό τιμολόγιο, ο ασθενής επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου το κόστος των εξετάσεων αυτών. Τον κατάλογο των κοστολογημένων εξετάσεων μπορείτε να τον πληροφορηθείτε από τις υπηρεσίες του ασφαλιστικού σας οργανισμού ή από την ιστοθέση του ΕΟΠΥΥ ή του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Γυαλιών οράσεως, φακών επαφής κι άλλων οπτικών βοηθημάτων:

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3054Β / 18-11-2012 / Άρθρο 15Α, για την αντιμετώπιση των

eopyyilektronikisyntagografisi xeirourgos 04

διαθλαστικών παθήσεων των οφθαλμών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χορηγείται αποζημίωση για μόνο ένα είδος οπτικού βοηθήματος(δε χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής)

Συγκεκριμένα, κάθε ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ κάθε 4 ημερολογιακά έτηδικαιούται:

• ένα ζευγάρι γυαλιά (κρύσταλλα και σκελετό) ή

• ένα ζεύγος φακών επαφής κάθε 2 έτη.

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης που δικαιούται κάθε ασφαλισμένος για γυαλιά οράσεως (κρύσταλλα & σκελετό) ανά τετραετίαείναι 100,00€ ανεξαρτήτως διαθλαστικής ανωμαλίας. Αντιστοίχως, το ποσό αποζημίωσης για κάθε φακό επαφής είναι 25,00€, ενώ στην περίπτωση κερατόκωνου, το ποσόν για κάθε φακό ανέρχεται στα 70,00€.

Μερικές υποπεριπτώσεις που διαφοροποιούνται από το βασικό κανόνα:

• Σε παιδιά <12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) ανά 2 έτη.

• Σε ασφαλισμένους >40 ετών χορηγούνται γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας (για κοντά) μόνο στην περίπτωση που δεν έχει χορηγεί άλλο ζεύγος για την αντιμετώπιση διαφορετικής διαθλαστικής πάθησης στο διάστημα της τετραετίας.

• Επί κερατόκωνου, χορηγείται ειδικός σκληρός φακός (κερατοκωνικός), ένας ανά πάσχοντα οφθαλμό, με δικαίωμα αντικατάστασης ανά 6μηνο (εφόσον κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα).

Η αποζημίωση του ασφαλισμένου ολοκληρώνεται σε τέσσερα (4) βήματα:

1. Εξέταση από πιστοποιημένο οφθαλμίατρο:

Ο πιστοποιημένος οφθαλμίατρος του ΕΟΠΥΥ, αφού εξετάσει τον ασφαλισμένο,συνταγογραφεί τα απαιτούμενα διορθωτικά μέσα στο πεδίο «Πρόσθετη περίθαλψη» του βιβλιαρίου του ασθενούς και τυπώνει ηλεκτρονικά την συνταγή του ΕΟΠΥΥ των γυαλιών ή των φακών επαφής χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ και τον Αριθμό Μητρώου (ΑΜΑ) του ασθενούς.

2. Έγκριση από ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ:

Ο ασθενής εντός 15/μέρου πρέπει να προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας του καθώς και την πρωτότυπη ηλεκτρονική ιατρική συνταγή (υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον πιστοποιημένο οφθαλμίατρο)σε ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ της περιοχής διαμονής του. Η διαδικασία ελέγχου είναι απλή, σύντομη και δεν απαιτεί ραντεβού.

Ο ελεγκτήςεγκρίνει τη δαπάνη υπογράφοντας και σφραγίζοντας την ηλεκτρονική συνταγή του ΕΟΠΥΥαφού βέβαια ελέγξει την ασφαλιστική ενημερότητα και την πιο πρόσφατη ημερομηνία αποζημίωσης για οπτικά βοηθήματατόσο στο βιβλιάριο του ασθενούς όσο και τα αρχεία του Οργανισμού.

3. Αγορά των οπτικών βοηθημάτων

Μετά τη θεώρηση του ελεγκτήκαι σε διάστημα ενός (1) μηνός από την συνταγογράφηση, ο ασφαλισμένος απευθύνεται σε κατάστημα οπτικών της επιλογής του, όπου κι εκτελεί την υπογεγραμμένη από τον πιστοποιημένο οφθαλμίατροσυνταγήτου ΕΟΠΥΥ.
Ο ασθενής πληρώνει ο ίδιος το σύνολο του ποσού για τα οπτικά βοηθήματα και φυσικά λαμβάνεισφραγισμένο παραστατικό αγοράς όπου αναφέρονται τα στοιχεία του. Μαζί με την απόδειξη αγοράς οοπτικός συμπληρώνει κι υπογράφει κι ένα ειδικόέντυπο του ΕΟΠΥΥόπου αναλυτικά περιγράφονται τα οπτικά μέσα που προμηθεύτηκε ο ασθενής σε πιστή εκτέλεση της ηλεκτρονικής συνταγήςτου πιστοποιημένου οφθαλμιάτρου.

4. Αίτηση αποζημίωσης στο Τμήμα Δαπανών του Ασφαλιστικού του Φορέα

Με τα παραστατικά αγοράς που λαμβάνει από το κατάστημα οπτικών, ο ασφαλισμένος αιτείται την καταβολή αποζημίωσης στο Τμήμα Δαπανών του ασφαλιστικού του φορέα. Ηκαταβολή του ποσού δεν γίνεται άμεσα αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημαμε τραπεζική κατάθεση σε δηλωμένο λογαριασμό του δικαιούχου.