Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Αιμορραγία Υαλώδους ή Υαλοειδούς

Η αιμορραγία του υαλοειδούς γίνεται αντιληπτή σαν απότομη, αλλά όχι πλήρης, απώλεια της όρασης. Μια από τις συχνότερες αιτίες αιμορραγίας είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς. Άλλοι λόγοι αιμορραγίας του υαλοειδούς μπορεί να είναι οι χρόνιες αγγειακές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς όπως ο διαβήτης, οι αποφράξεις αγγείων κλπ. ή εκφυλιστικές νόσοι όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.
Σε περίπτωση αιμορραγίας του υαλοειδούς χρειάζεται επείγουσα εξέταση από οφθαλμίατρο με βυθοσκόπηση για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδούς και για να βρεθεί η αιτία της αιμορραγίας. Εφόσον αυτή δεν είναι δυνατή απαιτείται η χρήση υπερήχων για να βεβαιωθεί ότι αυτός δεν έχει αποκολληθεί. Ο υπέρηχος όμως δεν μπορεί να αποκλείσει με απόλυτη βεβαιότητα την ύπαρξη ρωγμής.
Εάν η αιτία της αιμορραγίας δεν είναι προφανής (π.χ. γνωστή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) τότε αυτή οφείλεται σε αποκόλληση του υαλοειδούς μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος παρουσίας ρωγμής είναι πάνω από 50%. Εφόσον δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς και η αντιμετώπιση τυχόν ρωγμών, τότε είναι προτιμότερο να γίνει χειρουργείο για τον καθαρισμό του ματιού από το αίμα και για καλύτερη εξέτασή του. Αυτό γίνεται γιατί η παρουσία αιμορραγίας με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αυξάνει την πιθανότητα αποτυχίας του χειρουργείου αποκατάστασης της αποκόλλησης.

 

aimorragiayalodoys 01

Ποια είναι τα αίτια της Αιμορραγίας στο Υαλώδες;

Περιγράφει την παθολογική κατάσταση κατά την οποία οι εσωτερικές ή οι πλευρικές κοιλότητες του υαλώδους σώματος πλημμυρίζουν με αίμα. Επειδή το υαλοειδές δεν περιέχει αγγεία η προέλευση του αίματος είναι συνήθως από τον αμφιβληστροειδή.

Τα κυριότερα αίτια της αιμορραγίας στο υαλοειδές είναι:

• Διαρροή απο παθολογικά νεοαγγεία αμφιβληστροειδούς στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Τραυματισμός του οφθαλμού
Αμφιβληστροειδικές ρωγμές ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς με συνακόλουθη ρήξη αγγείων
• Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς

Και σπανιότερα:

Μακροανεύρυσμα αμφιβληστροειδούς
Ηλικιακή εξιδρωματική εκφύλιση ωχράς κηλίδας
• Ρήξη νεοαγγείων αμφιβληστροειδούς, αποτέλεσμα θρόμβωσης κεντρικής ή κλάδου φλέφας αμφιβληστροειδούς

Τα συμπτώματα της πάθησης που αναφέρονται από τους ασθενείς είναι:

Σε ήπιες αιμορραγίες:

• Θάμβος Οράσεως
• Μυϊοψίες μπροστά από το οπτικό πεδίο
• Κοκκινωπή απόχρωση της όρασης
• Φωταψίες

Σε σοβαρές αιμορραγίες:

• Έντονες σκουρόχρωμες ραβδώσεις μπροστά από το οπτικό πεδίο

Σε πολύ σοβαρές αιμορραγίες:

• Δραματική μείωση της όρασης

Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνουν όταν διαπιστωθεί αιμορραγία υαλοειδούς;

Κατά την εξέταση ασθενών που αναφέρουν συμπτώματα όπως τα παραπάνω πρέπει:

• Να γίνει λήψη της καλύτερα διορθούμενης οπτικής οξύτητας
• Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία και βυθοσκόπηση με μυδρίαση
Υπέρηχος οφθαλμού, καθώς πολύ συχνά λόγω της πυκνής αιμορραγίας η βυθοσκόπηση καθίσταται αδύνατη

aimorragiayalodoys 02

Σε περιπτώσεις που επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ενδοϋλοειδικης αίμορραγίας πρέπει να αναζητηθεί οπωσδήποτε το αίτιο που προκάλεσε την αιμορραγία.

Επίσης ο ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις:

• Γενική εξέταση αίματος
• Ειδικές εξετάσεις αίματος
Συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα για διερεύνηση σακχαρώδους διαβήτη που μπορεί να έχει οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αιμορραγία στο υαλώδες.
Δείκτες πηκτικότητας, ειδικά σε περιπτώσεις που λαμβάνεται αντιπηκτική θεραπεία για αντιμετώπιση καρδοαγγειακών παθήσεων. Σε περιπτώσεις αρύθμιστης θεραπείας μπορεί να έχει προκληθεί αιμορραγία από αγγεία του αμφιβληστροειδούς στο υαλώδες.
Συγκέντρωση χοληστερίνης, LDL, HDL, τριγλυκεριδίων, αύξηση των οποίων μπορεί να έχει οδηγήσει σε αγγειοσκλήρυνση στον αμφιβληστροειδή και πιθανή αιμορραγία στο υαλώδες.
Έλεγχος αρτηριακής πίεσης, καθώς κακή ρύθμιση της μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικά επεισόδια στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και μετέπειτα ενδοϋαλοειδική αιμορραγία
Αξονική τομογραφία κόγχου σε περίπτωση που αναφέρεται τραυματισμός

Σε περίπτωση που έχει αποκλειστεί η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης , τηρείται αναμονή 3-4 εβδομάδων με την ελπίδα ότι η αιμορραγία θα διαλυθεί αυτόματα. Σε σοβαρές και επιμένουσες αιμορραγίες πρέπει να πραγματοποιηθεί επέμβαση υαλοειδεκτομής.

aimorragiayalodoys 03

Τι είναι η υαλοειδεκτομή;

Η υαλοειδεκτομή αναφέρεται στην επέμβαση κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρείται μέρος ή όλοκληρο το υαλοειδές σώμα (pars plana vitrectomy) ώστε να αφαιρεθεί και η αιμορραγία που πληροί την υαλοειδική κοιλότητα.

aimorragiayalodoys 04