Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT)

Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη και συχνότερα εφαρμοζόμενη απεικονιστική εξέταση του αμφιβληστροειδούς και πιο συγκεκριμένα, της ωχράς κηλίδας.
Πρόκειται για μια μη επεμβατική και τελείως ανώδυνη εξέταση, καθώς χρησιμοποιείται μια δέσμη φωτός η οποία προσπίπτει στον αμφιβληστροειδή και δίνει μια ψευδο-ανατομική εικόνα της ωχράς κηλίδας, του οπτικού νεύρου, του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς.

optikitomografiasinoxisoct 01

Οι πληροφορίες που μας δίνει αφορούν την ιστολογική κατάσταση των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, γεγονός που στο παρελθόν ήταν αδύνατον χωρίς την λήψη δείγματος ιστού (βιοψία). Η τεχνολογία γύρω από την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) έχει ξεκινήσει μόλις από το 1991. Από τότε μέχρι και σήμερα η τεχνολογία έχει προοδεύσει αρκετά και θεωρείται βασικό εργαλείο για την εξέταση του βυθού των οφθαλμών.
Τα τελευταίας τεχνολογίας Spectral Domain OCT παρέχουν πολύ υψηλή ανάλυση και κατ΄επέκταση απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις στιβάδες του αμφιβληστροειδούς και του υποκείμενου χοριοειδούς, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για σειρά παθήσεων που προσβάλουν τη συγκεκριμένη περιοχή του οφθαλμού.

optikitomografiasinoxisoct 02

 

Οι εικόνες που μπορούν να προκύψουν από την οπτική τομογραφία συνοχής-OCT μπορεί να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες. Γενικά οι υψηλές ανακλαστικές περιοχές φαίνονται με πιο έντονα-ανοιχτά χρώματα (κίτρινο-πορτοκαλί και λευκό), ενώ με πιο σκούρα χρώματα (μπλε, μαύρο) απεικονίζονται οι λιγότερο ανακλαστικές περιοχές. Οι περιοχές μέτριας ανακλαστικότητας απεικονίζονται με πράσινο ή γκρι αντίστοιχα. Αυτές οι πληροφορίες αφενός εξυπηρετούν τον οφθαλμίατρο ή τον οπτομέτρη που πραγματοποιούν την εξέταση ως προς την αναγνώριση των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, αλλά και αφετέρου βοηθούν στην αξιολόγηση της ποιότητάς τους.

Η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και συνήθως δεν απαιτείται καν μυδρίαση της κόρης.
Το OCT είναι πλέον απαραίτητο για τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας πλήθους παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το οίδημα της ωχράς σε έδαφος διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή φλεβικών αποφράξεων, η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, η οπή ωχράς, η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, οι υαλειδο-ωχρικές έλξεις κ.α.
Το OCT έχει επίσης σημαντική θέση στη διάγνωση και παρακολούθηση του γλαυκώματος. Επιτρέπει την χαρτογράφηση του οπτικού νεύρου και των νευρικών ινών, την πρώιμη διάγνωση του γλαυκώματος (πριν δημιουργηθούν διαταραχές στα οπτικά πεδία) και την καταγραφή τυχόν μεταβολών στην πορεία της νόσου.
Επίσης, το OCT έχει εφαρμογή στη μελέτη του προσθίου τμήματος του οφθαλμού, του κερατοειδή χιτώνα καθώς και της γωνίας του προσθίου θαλάμου.

Η οπτική τομογραφία συνοχής είναι απαραίτητη στις ακόλουθες παθήσεις:

• Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ξηρού & υγρού τύπου)
• Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
• Φλεβικές αποφράξεις
• Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη ωχράς κηλίδας
• Οπή ωχράς κηλίδας
• Κεντρική Ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια
• Υαλοειδοωχρική έλξη
• Μυωπική ωχροπάθεια
• Αποκόλληση υαλοειδούς
• Αποκόλληση αμβιβληστροειδούς
• Γλαύκωμα
• Μελέτη κερατοειδούς (κερατόκωνος, μεταμόσχευση κερατοειδούς, μετά πό διαθλαστικές επεμβάσεις, αδιαφάνειες του κερατοειδούς κ.α.)

optikitomografiasinoxisoct 03

optikitomografiasinoxisoct 04

optikitomografiasinoxisoct 05

optikitomografiasinoxisoct 06

optikitomografiasinoxisoct 07

Στις παραπάνω παθήσεις η οπτική τομογραφία συνοχής μπορεί να διαγνώσει την πάθηση επικουρικά με τα υπόλοιπα ευρήματα που έχει στα χέρια του ο οφθαλμίατρος (πχ. μείωση οπτικής οξύτητας, παραμόρφωση της όρασης) και βοηθάει στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας ανάλογα με την περίπτωση. Επίσης, είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης (πχ. επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης), αλλά και την αξιολόγηση της μετεγχειρητικής της πορείας.
Η οπτική τομογραφία συνοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς κίνδυνο για την υγεία των ματιών σας.