Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Κρυοπηξία

Για την συγκόλληση της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς εφαρμόζεται laser φωτοπηξία ή κρυοπηξία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το «σφράγισμα» της ρωγμής, έτσι ώστε μέσω της ουλής που θα δημιουργηθεί από το laser ή την κρυοπηξία, να απομονωθεί η ρωγμή από τον γύρω αμφιβληστροειδή και να μην δημιουργηθεί αποκόλληση. Ουσιαστικά, η θεραπευτική αντιμετώπιση της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς είναι η πρόληψη για να μην οδηγηθεί ο ασθενής σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

kriopixia xeirourgeio 01

Πότε επιλέγουμε την κρυοπηξία ως μέθοδο θεραπείας της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς;

Αν η ρωγμή είναι πολύ περιφερική ή συνυπάρχει αιμορραγία υαλοειδούς μπορεί αντί για laser να εφαρμοσθεί κρυοπηξία γύρω από την ρωγμή. Η κρυοθεραπεία απαιτεί την είσοδο του ασθενούς στο χειρουργείο, είναι όμως μια διαδικασία που γίνεται επίσης υπό τοπική αναισθησία με σταγόνες και δεν είναι απαραίτητη η διαμονή στην κλινική. Καί στην περίπτωση της κρυοπηξίας, η προετοιμασία του οφθαλμού με μυδρίαση είναι απαραίτητη, ενώ ο χρόνος θεραπείας είναι περίπου 10-20 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρωγμής, καθώς επίσης και από την ορατότητα στο σημείο που θα εφαρμοστεί η κρυοπηξία. Μετά το τέλος της, ο ασθενής έχει για περίπου 30 λεπτά πολύ θολή όραση. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και οφείλεται στην έντονη έκθεση του οφθαλμού στο φώς και στην ενέργεια της κρυοπηξίας κατά τη θεραπεία.

kriopixia xeirourgeio 02

 

Τι πρέπει να αποφεύγω μετά την κρυοπηξία και πότε πρέπει να επανελεγχθώ από τον ιατρό μου;

Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδιακασία της ουλοποίσης της ρωγμής στο σημείο που έγινε η κρυοπηξία απαιτείται περίπου μια περίοδος 2-3 εβδομάδων, κατά την οποία θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση και η άρση μεγάλων βαρών.
Μετά από 7-10 ημέρες γίνεται επανέλεγχος με βυθοσκόπηση για να βεβαιωθούμε οτι το σημείο της ρήξης έχει κλείσει με ασφάλεια.

Μια εφαρμογή κρυοπηξίας είναι αρκετή για να σφραγιστεί η ρωγμή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια θεραπεία με κρυοπηξία είναι αρκετή, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες της μιας συνεδρίες.