Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Κλασικό Χειρουργείο με Σκληρικό Μόσχευμα

Τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα λεπτό στρώμα νευρικού ιστού, που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της οπτικής εικόνας σε “ηλεκτρικό” σήμα, το οποίο στη συνέχεια θα επεξεργαστεί ο εγκέφαλος και θα το μετατρέψει ξανά σε εικόνα. Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι ο διαχωρισμός των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς σε δύο μέρη, στο επίπεδο μεταξύ μελάγχρου επιθηλίου και ιδίως αμφιβληστροειδούς, εκεί όπου η σύνδεση είναι ανατομικά χαλαρή.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συμβαίνει σε 10-15 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.

Πως γίνεται το κλασικό χειρουργείο με σκληρικό μόσχευμα

Σε περιορισμένης και μικρής εκτάσεως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και κυρίως σε νέους ενήλικες και παιδιά, αντί για την υαλοειδεκτομή χρησιμοποιείται η «κλασσική» μέθοδος της τοποθέτησης σκληρικού εμφυτεύματος, συνήθως υπό γενική αναισθησία. Σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος του χειρουργείου πραγματοποιείται στο εξωτερικό τοίχωμα και όχι στην κοιλότητα του ματιού. Ουσιαστικά εφαρμόζεται μια μόνιμη σκληρική πίεση με ¨μοσχεύματα¨ συμπαγούς σιλικόνης ή σπόγγου σιλικόνης, τα οποία ράβονται στην εξωτερική επιφάνεια του βολβού με απώτερο σκοπό, την μόνιμη προσέγγιση και επανακόλληση του σκληρικού τοιχώματος με τον αμφιβληστροειδή. Για την συγκόλληση της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς συνήθως εφαρμόζεται κρυοπηξία.Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ανάλογα με την υαλοειδεκτομή, ενώ ο κίνδυνος καταρράκτη ουσιαστικά δεν υφίσταται.

klasiko xeirourgeio skliro mosxeuma 01

Η ώρα της επέμβασης:

• Πριν την επέμβαση θα σας δωθεί κάποιο φάρμακο για να σας κάνει να χαλαρώσετε.
• Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία.
• ∆ιαρκεί συνήθως 40 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος. Σε ορισμένες πιο περίπλοκες περιπτώσεις η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει περισσότερη από ώρα.
• ∆εν πρέπει να χρησιμοποιήσετε άρωμα, καλλυντικά στην περιοχή γύρω από τα μάτια ή λακ μαλλιών.

Αμέσως μετά την επέμβαση:

• Μετά την επέμβαση η όραση σας θα είναι σχετικά θαμπή, σαν να βλέπετε μέσα από γυαλιά που δεν έχουν καθαρούς φακούς.
• Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας.
• Kαλό είναι να μην οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση, γι’ αυτό να έχετε μαζί σας κάποιον συνοδό.
• Γυαλιά ηλίου, χωρίς βαθμούς, είναι απαραίτητα για την αποχώρησή σας από την κλινική. • Ακολουθήστε ειδικές οδηγίες που θα σας δοθούν για τη θέση κεφαλής (δεν είναι υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις)
• Αποφεύγετε νερό, καπνό και σκόνη για 2-3 ημέρες.
• Κατά την διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με την ειδικά χάρτινη ταινία.
• Θα παραλάβετε οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας.
• Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ματιών για 1 μήνα μετά την επέμβαση.

Η επόμενη μέρα:

• Η όραση θα βελτιώνεται συνεχώς τα επόμενα 24ώρα, ενώ για την πλήρη αποκατάστασή της χρειάζονται 3 μήνες έως και 1 έτος σε ορισμένες περιπτώσεις.
• Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση κολλυριών.
• Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας για 1 μήνα μετά την επέμβαση.
• Αποφύγετε την άρση βαρών, το σκύψιμο, καθώς και τις απότομες κινήσεις.
• Μην αφήσετε το νερό να τρέξει μέσα στα μάτια σας για 1 μήνα μετά την επέμβαση. Λούζεστε με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου, με το κεφάλι προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά, όπως στο κομμωτήριο.
• Μπορείτε να γυμναστείτε ελαφρά αφού περάσει τουλάχιστον 1 μήνας μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
• Μη κολυμπήσετε σε θάλασσα ή πισίνα για 1 μήνα μετά την επέμβαση.
• Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών προσώπου, make-up, μάσκαρα καθώς και έγχρωμους φακούς επαφής, για τουλάχιστον 1 μήνα μετά την επέμβαση.
• Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως διάβασμα, θέαση τηλεόρασης, εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και να επιστρέψετε στην εργασία σας, εφόσον νιώθετε άνετα και εφόσον δεν απαιτείται να είστε σε πρύμνη θέση για κάποιο διάστημα.
• Δεν υπάρχει κανείς διαιτητικός περιορισμός μετά την επέμβαση. Ακολουθείστε τη φυσιολογική καθημερινή σας διατροφή.
• Αποφύγετε να οδηγήσετε έως ότου αισθανθείτε σίγουροι για την όρασή σας.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Συχνά παρουσιάζεται κάποια δυσανεξία αμέσως μετά την επέμβαση και για μερικές ημέρες μετά. Αυτό σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με το μετεγχειρητικό οίδημα στον επιπεφυκότα και γύρω από τα βλέφαρα, που πολλές φορές μπορεί να είναι τόσο μεγάλο που ο ασθενής να δυσκολεύεται να ανοίξει τα βλέφαρά του. Η αίσθηση ξένου σώματος και ο περιστασιακός διαξιφιστικός πόνος είναι αναμενόμενα. Η ερυθρότητα είναι συχνή και μειώνεται σταδιακά με τον καιρό.
Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μελάνιασμα στο εξωτερικό μέρος του ματιού. Αυτό οφείλεται σε οπισθοβόλβια αιμορραγία, η οποία έχει μετατοπιστεί κάτω από το δέρμα και που θα υποχωρήσει σιγά-σιγά από μόνη της.


Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, όπου ο ασθενής έρχεται και επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα (One day surgery), μέσα σε μερικές ώρες. Ο χρόνος του χειρουργείου είναι συνήθως μικρότερος από μια ώρα και η συνολική παραμονή στην κλινική είναι 6-7 ώρες. Όμως επειδή γίνεται υπό γενική αναισθησία, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε για μία ημέρα στην κλινική. Την επόμενη ημέρα ο ιατρός σας θα σας επανελέγξει, θα σας δώσει μετεγχειρητικές οδηγίες και θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην οικία σας.


Εφόσον το σκληρικό μόσχευμα πραγματοποιείται παράλληλα με άλλες τεχνικές, οι μετεγχειρητικές οδηγίες μπορεί να ποικίλλουν. Προβλέπονται μερικές γενικές οδηγίες:
• Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας τα κολλύρια, που θα σας χορηγηθούν αμέσως μετά την επέμβαση
• Αποφύγετε το βαθύ σκύψιμο, την ανύψωση βάρους και τις κοπιώδεις δραστηριότητες.
• Ακολουθήστε ειδικές οδηγίες που θα σας δοθούν για τη θέση κεφαλής (δεν είναι υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις)
Παρόλα αυτά, συμβουλευτείτε τον χειρουργό-οφθαλμίατρό σας για ειδικότερες οδηγίες.


Ναι υπό όρους. Το να χρησιμοποιείτε τα μάτια σας δεν τους προκαλεί ζημιά.


Τα γυαλιά ηλίου συνιστώνται σε όλους, αλλά ιδιαίτερα σε αυτούς μετά από επέμβαση.
Συστήνουμε να φοράτε γυαλιά ηλίου με 100% UV προστασία


Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενική υγεία του ματιού σας και οι τεχνικές, που χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα με την ένθεση του σκληρικού μοσχεύματος. Πολλοί ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι η όρασή τους αρχίζει να βελτιώνεται περίπου 1-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.


Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κινδύνου και επιπλοκών, αλλά με τα νεώτερα μηχανήματα και την τεχνογνωσία, αυτά είναι πολύ λιγότερα, και συνήθως έχουν αυξημένη επίπτωση σε ασθενείς με παραμελημένα μάτια. Ακόμη και σε αυτές τις περίπτωσεις όμως, οι επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες, εφόσον οι ασθενείς ακολουθήσουν με συνέπεια τις οδηγίες του ιατρού τους.


Η εκτενής συζήτηση και η επίλυση οποιονδήποτε αποριών έχετε σχετικά με την επέμβαση που θα κάνετε είναι υψίστης σημασίας. Ο χειρουργός οφθαλμίατρός σας θα είναι σε θέση να σας τις λύσει καθώς και να σας προετοιμάσει για το τι να περιμένετε τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και ημέρες. Σταθερός μας στόχος είναι η άμεση ανατομική αποκατάσταση της πάσχουσας περιοχής, η διαφύλαξη της όρασης και της υγείας του κάθε ασθενή.


Σε αντίθεση με την υαλοειδεκτομή όπου γίνεται συνήθως χρήση υλικών επιποματισμού που επιταχύνουν την καταρρακτογέννεση, ο κίνδυνος καταρράκτη στη κλασική επέμβαση με σκληρικό μόσχευμα ουσιαστικά δεν υφίσταται και είναι μια παράμετρος που συνυπολόγίζεται όταν οι ασθενείς είναι νέοι ενήλικες και παιδιά.