Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Βυθοσκόπηση

Τι είναι η βυθοσκόπηση;

Βυθοσκόπηση ονομάζεται η επισκόπηση του οφθαλμικού βυθού, δηλαδή ο έλεγχος του του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και του υαλοειδούς, με στόχο να διαγνωσθούν έγκαιρα εκείνες οι οφθαλμικές παθήσεις που αφορούν το εσωτερικό του οφθαλμού. Πρόκειται για την πιο σημαντική εξέταση σε ένα οφθαλμολογικό έλεγχο, γιατί μέσω της εξέτασης του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας, των αγγείων και του οπτικού νεύρου είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση όχι μόνο οφθαλμολογικών παθήσεων (ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας κοκ), αλλά και συστηματικών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση, η υπέρταση κ.α..

vithoskopisi elegxos 01

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση της βυθοσκόπησης είναι η μυδρίαση της κόρης του οφθαλμού. Η πραγματοποίηση της διαστολής κόρης επιτρέπει ουσιαστικά στον οφθαλμίατρο να επισκοπήσει το εσωτερικό του ματιού και επιτυγχάνεται με τη χρήση τοπικών κολλυρίων (μυδριατικές σταγόνες). Για μια ικανοποιητική μυδρίαση συνήθως χρειάζεται ένας χρόνος 10-15 λεπτά. Ο οφθαλμίατρος στη συνέχεια έχει την δυνατότητα με την χρήση σχισμοειδούς λυχνίας, ειδικών φακών ή οφθαλμοσκοπίου να παρατηρήσει τον οφθαλμικό βυθό και να εξετάσει με λεπτομέρεια την περιοχή της ωχράς, τα αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το οπτικό νεύρο κτλ.
Η συγκεκριμένη εξέταση σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται επώδυνη, απλά σε κάποιες περιπτώσεις το φως που χρησιμοποιείται μπορεί να θεωρηθεί λίγο ενοχλητικό από τον ασθενή. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 3-5 λεπτά.

vithoskopisi elegxos 02

 

vithoskopisi elegxos 03

 

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;
Εξαιτίας της απαραίτητης μυδρίασης της κόρης, η όραση (κυρίως η κοντινή) του ασθενούς θα παραμείνει θολή για περίπου 1.5 - 2 ώρες, όμως επανέρχεται σταδιακά. Γενικά συστήνεται να αποφεύγεται η οδήγηση από μυδριασμένα άτομα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέχρι την αποκατάσταση της όρασης). Επίσης, πολύ χρήσιμη βοήθεια για τον ασθενή είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, αφού για όσο χρονικό διάστημα είναι μυδριασμένη η κόρη, παρατηρείται αυξημένη φωτοευαισθησία και φωτοφοβία.