Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Χειρουργική Γλαυκώματος

Η επιλογή του χειρουργείου στο γλαύκωμα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι σε μία ασθένεια που αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη και καθολική απώλεια της όρασης. Όταν η χρήση αντιγλαυκωματικών σταγόνων πλέον δεν επαρκεί, όταν τα laser δεν μπορούν να βοηθήσουν, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση που μπορεί να ρυθμίσει την πίεση στον οφθαλμό. Υπάρχουν πολλών ειδών χειρουργικές θεραπείες για το γλαύκωμα, όλες όμως στοχεύουν στη βελτίωση της αποχέτευσης δημιουργώντας ένα νέο αποχετευτικό σύστημα. Ο γιατρός θα σας προτείνει την καταλληλότερη και ασφαλέστερη επέμβαση για εσάς.

Οι κυριότερες μορφές επέμβασης στο γλαύκωμα:

• Τραμπεκουλεκτομή
• Ένθεση βαλβίδας
• Εν τω βαθει σκληρεκτομή
• Βισκοκαναλοστομία
• Καναλοπλαστική

H τραμπεκουλεκτομή είναι η περισσότερο διαδεδομένη μέθοδος. Με την μέθοδο αυτή κατασκευάζουμε χειρουργικά μια τεχνητή οδό αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού, από τον πρόσθιο θάλαμο προς την εξωτερική επιφάνεια του σκληρού χιτώνα.

xeirourgiki glafkwmatos 01

xeirourgiki glafkwmatos 02

Η εμφύτευση τεχνητών βαλβιδικών μηχανισμών, η εν τω βάθει σκληρεκτομή, η βισκοκαναλοστομία και η καναλοπλαστική αποδεικνύονται ωστόσο πολλά υποσχόμενες τεχνικές.

xeirourgiki glafkwmatos 03

xeirourgiki glafkwmatos 04

xeirourgiki glafkwmatos 05

Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις (MIGS: Minimal Invasive Glaucoma Surgery);

Στις μέρες μας, με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και συσκευές για να βοηθήσουν τους ασθενείς με γλαύκωμα στο να ελέγξουν την ενδοφθάλμιά τους πίεση. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα με την επέμβαση καταρράκτη. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται στις μέρες είναι:

Το istent και το νέο istent inject:

Το istent και το νέο istent inject (3 φορές μικρότερο σε μέγεθος από το istent) αποτελούν τα μικρότερα εμφυτεύματα στον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθούν στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

xeirourgiki glafkwmatos 06

Kahook Dual Blade:

xeirourgiki glafkwmatos 07

H συσκευή αυτή αυξάνει την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού και μειώνεται με αυτό τον τρόπο η ενδοφθάλμια πίεση.

Το Xen implant:

xeirourgiki glafkwmatos 08

Η συσκευή αυτή βοηθά την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού υπό τον επιπεφυκότα, μειώνοντας την ενδοφθάλμια πίεση. Η ένθεσή της συνδυάζεται με την χορήγηση μιτομυκίνης υπό τον επιπεφυκότα.

Το Cypass Implant:

Η συσκευή αυτή βοηθάει στην παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού με τον τρόπο που αναφέρεται στο παρακάτω βίντεο:

xeirourgiki glafkwmatos 09

 

Το Hydrus implant:

xeirourgiki glafkwmatos 10

Και η συσκευή αυτή στοχεύει στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

 

Συχνές Ερωτήσεις:

Πότε είναι αναγκαία η χειρουργική θεραπεία;

Αποτελεί την έσχατη θεραπευτική αντιμετώπιση, όταν οι άλλες μέθοδοι δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.

Ποια τεχνική πρέπει να διαλέξω;

Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν δεν είναι πάντα εύκολες. Σημαντικότατο ρόλο παίζει η εμπειρία του εξειδικευμένου στο γλαύκωμα χειρουργού, που θα σχεδιάσει τη στρατηγική αντιμετώπισης και θα γνωστοποιήσει στον ασθενή ότι η αντιμετώπιση του γλαυκώματος δεν είναι οριστική, αλλά χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Δεν υπάρχει κάποια μέθοδος αντιμετώπισης του γλαυκώματος καλύτερη από την άλλη. Κάθε εγχείρηση δεν προσαρμόζεται απλώς στις ανάγκες του συγκεκριμένου ασθενή, αλλά σχεδιάζεται με την πιθανότητα μια νέας επέμβασης, όταν η παλιά χάσει τη λειτουργικότητά της. Η πιο σωστή μέθοδος αντιμετώπισης για τον κάθε υποψήφιο είναι εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στα μάτια του, αλλά και στη φύση του προβλήματός του και αποτελεί επίσης ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί εκτενώς με τον ιατρό σας.

Είναι οριστική η λύση μετά από μια αντιγλαυκωματική επέμβαση;

Δυστυχώς οι αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Είτε πρόκειται για επεμβάσεις μικρής κλίμακας είτε για την κλασική τραμπεκουλεκτομή, η αποτελεσματικότητά τους φθίνει με το πέρασμα του χρόνου. Ο ιατρός σας πρέπει να σας έχει προετοιμάσει γι΄αυτό το ενδεχόμενο και απαιτείται συνεχή παρακολούθηση της διηθητικής επέμβασης που έχει επιλεχθεί να γίνει, καθώς και της ενδοφθάλμιας πίεσης του οφθαλμού που έχει χειρουργηθεί. Πολύ συχνά πρέπει να σχεδιάστεί μια στρατηγική αντιμετώπιση του γλαυκώματος, διότι σε πολλές περιπτώσεις ασθενών η λύση δεν είναι μόνιμη και η πρώτη επέμβαση σχεδιάζεται με την πιθανότητα μια νέας επέμβασης, όταν η παλιά χάσει τη λειτουργικότητά της.

Πόσο καιρό μένω στο νοσοκομείο;

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, όπου ο ασθενής έρχεται και επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα (One day surgery), μέσα σε μερικές ώρες.

Τι πρέπει να περιμένω μετά από μια επέμβαση γλαυκώματος;

Η εκτενής συζήτηση και η επίλυση οποιονδήποτε αποριών έχετε σχετικά με την επέμβαση που θα κάνετε είναι υψίστης σημασίας. Ο χειρουργός οφθαλμίατρός σας θα είναι σε θέση να σας τις λύσει καθώς και να σας προετοιμάσει για το τι να περιμένετε τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και ημέρες. Σταθερός μας στόχος η άμεση μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η διαφύλαξη της όρασης και της υγείας του κάθε ασθενή.

Ποίος είναι ο χρόνος ανάρρωσης;

Στους ασθενείς μας επιτρέπεται να επανέλθουν στην κανονική τους ρουτίνα και δραστηριότητα από την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη διατροφή, την τηλεόραση, το διάβασμα κλπ. Αρχικά μπορεί να έχετε λίγο θολή όραση, ερυθρότητα, αίσθηση ξένου σώματος και ήπιο άλγος. ‘Όλα αυτά είναι στην φυσιολογική μετεγχειρητική πορεία. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ο επιπεφυκότας είναι ελεφρά φουσκωμένος στο σημείο της επέμβασης. Αυτό συμβαίνει δίοτι η επέμβαση αρχίζει να λειτουργεί και το υδατοειδές υγρό διηθείται εκτός του προσθίου θαλάμου. Καλό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσει το χειρουργημένο μάτι από τη σκόνη και τον ήλιο για 1 ή 2 εβδομάδες. Ενάν μήνα μετά την επέμβαση, είστε ελέυθεροι από περιορισμούς, και θα μπορείτε ακόμη και να κολυμπήσετε σε θάλασσα ή πισίνα χωρίς φόβο.

Υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές από το χειρουργείο;

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κινδύνου και επιπλοκών, αλλά με τις νέες τεχνικές και την εξειδίκευση του ιατρού, είναι πολύ σπάνιες. Ακόμη και σε αυτές τις περίπτωσεις όμως, οι επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες, εφόσον οι ασθενείς ακολουθήσουν με συνέπεια τις οδηγίες του ιατρού τους.

Μπορεί να θεραπευθεί το γλαύκωμα με την χειρουργική επέμβαση;

Όχι , αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ώστε να μη προκληθούν σοβαρές βλάβες στα μάτια. Εάν πάσχετε από γλαύκωμα θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της νόσου θα πρέπει να συνεχιστεί για το υπόλοιπο της ζωής σας.