Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

HRT (Heidelberg Retinal Tomography)

Τι είναι το HRT;

Η τομογραφία αμφιβληστροειδούς με το σύστημα Heidelberg (Heidelberg Retinal Tomography-HRT) είναι μια ειδική και λεπτομερής διαγνωστική εξέταση, η οποία χρησιμοποιείται για ακριβή παρατήρηση και μελέτη της κεφαλής του οπτικού νεύρου, απαραίτητη για τη διάγνωση και τη διαχείριση του γλαυκώματος.
Το HRT αποτελείται από ένα σύστημα σάρωσης με χρήση laser, που επιτρέπει την αναπαράσταση τρισδιάστατων εικόνων τις στιβάδας των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς και την ανάλυσή τους με ειδικό λογισμικό. Μπορεί να αξιολογήσει ποσοτικά και με μεγάλη ακρίβεια τυχόν παθολογικές μεταβολές. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την παρακολούθηση της εξέλιξης του γλαυκώματος.

hrt heidelberg retinal tomography 01

 

Πώς λειτουργεί το HRT;

Το HRT χρησιμοποιεί ένα ειδικό λέιζερ για να τραβήξει τρισδιάστατες φωτογραφίες του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδούς. Αυτό το λέιζερ, το οποίο δεν προκαλεί βλάβη στο μάτι ,εστιάζει στην επιφάνεια του οπτικού νεύρου και συλλαμβάνει την εικόνα. Η εικόνα που λαμβάνεται συγχρονική.
Το HRT λαμβάνει εικόνες προοδευτικά βαθύτερων στρωμάτων μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό βάθος. Στο τέλος, το λογισμικό του ενσωματώνει όλες αυτές τις φωτογραφίες των διαφορετικών στρωμάτων προκειμένου να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη εικόνα ολόκληρου του οπτικού νεύρου.

hrt heidelberg retinal tomography 02

 

Με τον καιρό και όσο ο ασθενής επαναλαμβάνει την εξέταση σε επόμενες επισκέψεις στο ιατρείο οι προηγούμενες εικόνες μπορούν να συγκριθούν με τις νέες που λαμβάνονται. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανίχνευση ακόμη και της παραμικρής αλλαγής στην πρόοδο της ασθένειας του γλαυκώματος.

Ποια είναι η διαδικασία στην εξέταση της HRT-τομογραφίας;

H εξέταση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία από πλευράς ασθενούς. Ο ασθενής τοποθετείται μπροστά στο μηχάνημα (θόλος με κάτοπτρο) και μέσα σε ελάχιστο χρόνο πραγματοποιείται η λήψη τρισδιάστατων εικόνων του οπτικού νεύρου. Ο χρόνος που απαιτείται για την λήψη είναι μόλις κάποια δευτερόπλεπτα. Η εξέταση με το HRT είναι ανώδυνη και γρήγορη. Συνήθως δεν απαιτούνται σταγόνες που ανοίγουν την κόρη του ματιού (μυδριατικές). Σε ορισμένους ασθενείς με πολύ μικρή διάμετρο κόρης, μπορεί να χρειαστεί η ενστάλαξη μυδριατικού κολλυρίου που επιτρέπει ουσιαστικά στον οφθαλμίατρο να πάρει λήψεις του οπτικού νεύρου με μεγαλύτερη ευκολία και με καλύτερη ανάλυση των εικόνων. Για μια ικανοποιητική μυδρίαση συνήθως χρειάζεται ένας χρόνος 10-15 λεπτά.

hrt heidelberg retinal tomography 03

 

 

Χρήσιμες οδηγίες μετά την HRT-τομογραφία:

Πρέπει να αναφέρουμε πως ένα μηχάνημα HRT-τομογραφίας δεν χρησιμοποιεί 'επικίνδυνη' ακτινοβολία. Η εφαρμογή του ακόμα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται απολύτως ασφαλής. Ο ασθενής βλέπει απολύτως καθαρά και μπορεί να οδηγήσει μετά το πέρας της εξέτασης. Σε ορισμένους ασθενείς όμως που είναι απαραίτητο να γίνει μυδρίαση της κόρης, η όραση (κυρίως η κοντινή) του ασθενούς θα παραμείνει θολή για περίπου 1.5 - 2 ώρες, όμως επανέρχεται σταδιακά. Γενικά συστήνεται να αποφεύγεται η οδήγηση από μυδριασμένα άτομα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέχρι την αποκατάσταση της όρασης). Επίσης, πολύ χρήσιμη βοήθεια για τον ασθενή είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, αφού για όσο χρονικό διάστημα είναι μυδριασμένη η κόρη, παρατηρείται αυξημένη φωτοευαισθησία και φωτοφοβία.