Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Οπτική τομογραφία συνοχής Oπτικών Θηλών (OCT RNFL)

Τι ακριβώς είναι η φασματική οπτική τομογραφία συνοχής των οπτικών θηλών (OCT - RNFL);

H φασματική οπτική τομογραφία συνοχής (Spectral Optical Coherence Tomography: S-OCT-RNFL) αποτελεί τη νεότερη μέθοδο απεικόνισης του οπτικού νεύρου. Πρόκειται για μια εξέταση αιχμής με την οποία και πραγματοποιείται λεπτομερέστατη χαρτογράφηση του περιγράμματος της κεφαλής του οπτικού νεύρου, της κοίλανσης αυτού και μετράται το πάχος της στιβάδας των νευρικών ινών και των γαγγλιακών κυττάρων. Βοηθά στην ανίχνευση πρώιμων βλαβών και στην παρακολούθηση της εξέλιξης του γλαυκώματος.

optiki tomografia oct rnfl 01

optiki tomografia oct rnfl 02

 

Ποια είναι η διαδικασία στην εξέταση OCT- RNFL (οπτική τομογραφία συνοχής);

H εξέταση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία από πλευράς ασθενούς. Ο ασθενής τοποθετείται μπροστά στο μηχάνημα (θόλος με κάτοπτρο) και μέσα σε ελάχιστο χρόνο πραγματοποιείται αναλυτική καταγραφή (χαρτογράφηση) του οπτικού νεύρου. Ο χρόνος που απαιτείται για την καταγραφή είναι μόλις κάποια δευτερόπλεπτα. Σε ορισμένους ασθενείς με πολύ μικρή διάμετρο κόρης, μπορεί να χρειαστεί η ενστάλαξη μυδριατικού κολλυρίου που επιτρέπει ουσιαστικά στον οφθαλμίατρο να πάρει λήψεις του οπτικού νεύρου με μεγαλύτερη ευκολία και με καλύτερη ανάλυση των εικόνων. Για μια ικανοποιητική μυδρίαση συνήθως χρειάζεται ένας χρόνος 10-15 λεπτά.

optiki tomografia oct rnfl 03

optiki tomografia oct rnfl 04

Χρήσιμες οδηγίες μετά τη OCT- RNFL (οπτική τομογραφία συνοχής):

Πρέπει να αναφέρουμε πως ένα μηχάνημα οπτικής τομογραφίας συνοχής δεν χρησιμοποιεί 'επικίνδυνη' ακτινοβολία. Η εφαρμογή του ακόμα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται απολύτως ασφαλής. Ο ασθενής βλέπει απολύτως καθαρά και μπορεί να οδηγήσει μετά το πέρας της εξέτασης. Σε ορισμένους ασθενείς όμως που είναι απαραίτητο να γίνει μυδρίαση της κόρης, η όραση (κυρίως η κοντινή) του ασθενούς θα παραμείνει θολή για περίπου 1.5 - 2 ώρες, όμως επανέρχεται σταδιακά. Γενικά συστήνεται να αποφεύγεται η οδήγηση από μυδριασμένα άτομα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέχρι την αποκατάσταση της όρασης). Επίσης, πολύ χρήσιμη βοήθεια για τον ασθενή είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, αφού για όσο χρονικό διάστημα είναι μυδριασμένη η κόρη, παρατηρείται αυξημένη φωτοευαισθησία και φωτοφοβία.