Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Γωνιοσκοπία

Τι είναι η γωνιοσκοπία;

Γωνιοσκοπία είναι η επισκόπηση της γωνίας του προσθίου θαλάμου στη σχισμοειδή λυχνία, με τη βοήθεια ενός ειδικού φακού επαφής που φέρει ένθετο κάτοπτρο (γωνιοσκόπιο). Η γωνιοσκοπία είναι μια ανώδυνη εξέταση του οφθαλμού με την οποία ουσιαστικά αξιολογείται η παροχετευτική δίοδος (ιριδοκερατοειδική γωνία). Η γωνία είναι κλειστή ή ανοικτή, όποτε διαπιστώνεται η ύπαρξη γλαυκώματος κλειστής ή ανοικτής γωνίας αντίστοιχα.

gonioskopia 01

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση της γωνιοσκοπίας είναι η τοπική αναισθησία με κολλύριο για να μπορεί να μπορεί να έρθει σε επαφή ο φακός της γωνιοσκοπίας με τον οφθαλμό. Ο οφθαλμίατρος στη συνέχεια έχει την δυνατότητα με την χρήση σχισμοειδούς λυχνίας, να παρατηρήσει την ιριδοκερατοειδική γωνία και να εξετάσει με λεπτομέρεια τα ανατομικά στοιχεία που εντοπίζονται στη γωνία, δηλαδή τον δακτύλιο του Schwalbe, τον διηθητικό ηθμό, τον σωλήνα του Schlemm, τον σκληραίο πτερνιστήρα, το ακτινωτό σώμα και τις ιριδικές προβολές, καθώς επίσης και τα φυσιολογικά αγγεία της ίριδας. Η συγκεκριμένη εξέταση σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται επώδυνη, απλά σε κάποιες περιπτώσεις το φως που χρησιμοποιείται μπορεί να θεωρηθεί λίγο ενοχλητικό από τον ασθενή. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 3-5 λεπτά.

gonioskopia 02