Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Χειρουργική Πτερυγίου / Χαλαζίου

Τι είναι το Πτερύγιο;

Το πτερύγιο είναι μια υπερβολική ανάπτυξη του ινο-αγγειακού ιστού του επιπεφυκότα. Πρόκειται για καλοήθη τριγωνική πτυχή του επιπεφυκότα που συνήθως αναπτύσσεται από την έσω πλευρά της βλεφαρικής σχισμής προς τον κερατοειδή.

pterygio ph01

pterygio ph02

 

Ποιά είναι η θεραπεία του Πτερυγίου:
Εάν το πτερύγιο ερεθιστεί και παρουσιάσει ερυθρότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά σταγόνες ή αλοιφές προκειμένου να περιοριστεί η φλεγμονή. Η χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται είτε για κοσμητικούς λόγους είτε σε περιπτώσεις που από την πρόοδο του πτερυγίου απειλείται ο οπτικός άξονας με αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;
Υπό τοπική αναισθησία, η κορυφή και το σώμα του πτερυγίου εκτέμνονται σε ευρεία έκταση και ο σκληρός χιτώνας παραμένει ακάλυπτος. Ο κερατοειδής κερατοειδής λειαίνεται και γίνεται συρραφή αυτόλογου μοσχεύματος επιπεφυκότα, από τον ίδιο ασθενή, στην περιοχή της εκτομής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιφανειακή εφαρμογή ακτινοθεραπείας (ένα ειδικό laser που ενεργεί στο υπεριώδες φάσμα της ακτινοβολίας) ή ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (εφαρμογή Mitomycin) για την αποφυγή των υποτροπών.

pterygio ph05

xeirourgikipterygiouxalaziou ph01

 

Πριν και Μετά την επέμβαση Πτερυγίου:

xeirourgikipterygiouxalaziou ph02

Πρόγνωση:
Παρά τη σωστή χειρουργική αφαίρεση, τα πτερύγια έχουν την τάση να επανεμφανίζονται, ιδίως σε νεαρά άτομα.

Τι είναι το Χαλάζιο;

Το χαλάζιο είναι ένα καλώς περιγεγραμμένο οζίδιο εντός του ταρσού του βλεφάρου. Τα χαλάζια εμφανίζονται σχετικά συχνά και προκαλούνται από μια χρόνια κοκκιωματώδη φλεγμονή εξαιτίας συσσώρευσης εκκριμάτων από ένα μεϊβομιανό αδένα που έχει αποφραχθεί. Το χαλάζιο εξελίσσεται πολύ αργά και μπορεί να είναι ορατό στην εξωτερική επιφάνεια του βλεφάρου ή να φαίνεται εσωτερικά μόνο με την αναστροφή του βλεφάρου.

xeirourgikipterygiouxalaziou ph03

xeirourgikipterygiouxalaziou ph04

 

Θεραπεία

Τακτική υγιεινή των βλεφάρων με θερμά επιθέματα και τοπική αγωγή με οφθαλμική γέλη, που περιέχει κορτιζόνη και αντιβιοτικό, συνήθως φτάνουν για να υποχωρήσει το χαλάζιο. Αν μετά από 3-4 εβδομάδες κατάλληλης θεραπείας το χαλάζιο δεν έχει υποχωρήσει πλήρως και ο ασθενής το επιθυμεί, τότε μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, μέσω μιας μικρής εσωτερικής τομής και απόξεση.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Στη διαδικασία αυτή, το περιεχόμενα της κύστης απελευθερώνεται. Αυτό οδηγεί ταχύτατα στην υποχώρηση της φλεγμονής, και την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των αδένων στα βλέφαρα. Μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού εγχύεται κάτω από το βλεφαρικό επιπεφυκότα, και το λιπώδες περιεχόμενο της κύστης απελευθερώνεται μέσω μιας μικρής τομής από την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται μια τομή στο δέρμα και μια ορατή ουλή, καθώς επίσης και η συρραφή της τομής με ράμματα.

xeirourgikipterygiouxalaziou ph05

xeirourgikipterygiouxalaziou ph06

 

Πριν και Μετά την επέμβαση Χαλαζίου:

 

xeirourgikipterygiouxalaziou ph07