Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Χειρουργική Καταρράκτη

Τι είναι ο Καταρράκτης;

Ο κρυσταλλοειδής φακός είναι ένα από τα σημαντικότερα διαθλαστικά μέσα του οφθαλμού και εστιάζει τις ανακλώμενες ακτίνες από ένα αντικείμενο πάνω στον αμφιβληστροειδή. Ο φυσιολογικός κρυσταλλοειδής φακός είναι αμφίκυρτος και διαφανής στην υφή. Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν η διαφάνεια του φακού μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που η όραση του ασθενούς είναι εξασθενημένη.

xeirourgikikatarrakti ph01
xeirourgikikatarrakti ph08

Προεγχειρητικός Έλεγχος

Τι περιλαμβάνει:

• Iατρικό Ιστορικό
• ∆ιαθλαστικός έλεγχος
• Έλεγχος στη σχισμοειδή λυχνία
• Έλεγχος δακρυϊκής στιβάδας (Schimmer test, ΒUT)
• Τονομέτρηση
• OCT
• Βυθοσκόπηση
• Ανάλυση του ενδοθηλίου του κερατοειδούς
• Βιομετρία και επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού που θα εμφυτευθεί

xeirourgikikatarrakti ph03

laserastigmatismoy ph06

 

Πρίν από την προγραμματισμένη επέμβαση ο ιατρός θα σας ζητήσει μια σειρά από γενικές εξετάσεις που καλό είναι να έχουν γίνει μερικές ημέρες νωρίτερα, όπως:

• Γενική αίματος
• Βιοχημικός έλεγχος (Glu, Urea, Creat, K, Na)
• Ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογικός έλεγχος
• Διακοπή της αντιπηκτικής αγωγής για 5 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επέμβασης, με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού σας.

Η εκτενής συζήτηση και η επίλυση οποιονδήποτε αποριών έχετε σχετικά με την επέμβαση που θα κάνετε είναι υψίστης σημασίας. Ο χειρουργός οφθαλμίατρός σας θα είναι σε θέση να σας τις λύσει καθώς και να σας προετοιμάσει για το τι να περιμένετε τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες και ημέρες. Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει κάποια μέθοδος διόρθωσης καλύτερη από την άλλη. Η πιο σωστή μέθοδος διόρθωσης για τον κάθε υποψήφιο είναι εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στα μάτια του αλλά και στις ανάγκες του και αποτελεί επίσης ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί εκτενώς με τον ιατρό του

Ο καλός προεγχειρητικός έλεγχος του ασθενούς και η επαρκής εξειδίκευση του γιατρού εξασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα.

Αντιμετώπιση

xeirourgikikatarrakti ph06   Καταρράκτης

Η σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης του καταρράκτη είναι η φακοθρυψία, που επί χρόνια έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις. Η εγχείρηση γίνεται με σταγόνες και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της όρασης. Με τη βοήθεια υπερήχων και μέσω μιας μικροσκοπικής τομής, ο θολός καταρρακτικός φακός σπάει σε μικρά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια αναρροφούνται. Στη θέση του αφαιρεθέντος φακού τοποθετείται ένας καινούργιος τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός.

Νέοι Ενδοφακοί - Πρωτοποριακή Τεχνολογία

Με τους νέους ενδοφακούς μπορούμε να αντιμετώπισουμε εκτός από τον Kαταρράκτη, την Μυωπία, την Υπερμετρωπία, τον Αστιγματισμό και την Πρεσβυωπία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών νέων τύπων ενδοφακών, κατάλληλων για διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών.

(1) Οι μονοεστιακοί σφαιρικοί ενδοφακοί είναι οι παραδοσιακοί ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις του καταρράκτη εδώ και δεκαετίες.
Έχουν την ίδια διαθλαστική δύναμη σε όλη την επιφάνειά τους και κατά συνέπεια δεν προσφέρουν τη δυνατότητα εστίασης σε διάφορες αποστάσεις. Ο κανόνας είναι ότι η δύναμη των μονοεστιακών ενδοφακών είναι τέτοια, ώστε να εξυπηρετεί τη μακρινή όραση χωρίς τη χρήση γυαλιών. Προκειμένου όμως ο ασθενής να μπορεί να εστιάσει κοντά (π.χ. σε απόσταση ανάγνωσης), θα χρειαστεί να φορέσει ένα ζευγάρι πρεσβυωπικά γυαλιά.

(2) Οι μονοεστιακοί ασφαιρικοί ενδοφακοί αποτελούν μια μετεξέλιξη των μονοεστιακών φακών με πολλά πλεονεκτήματα. Ενώ το σώμα των παραδοσιακών μονοεστιακών φακών είναι ομοιόμορφα σφαιρικό, οι ασφαιρικοί ενδοφακοί έχουν το σώμα τους πιο πεπλατυσμένο στην περιφέρεια. Αυτή η ειδική σχεδίαση έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ευαισθησία στην αντίθεση (contrast sensitivity) και λιγότερες εκτροπές (aberrations), που πρακτικά σημαίνει ακόμα καλύτερη ποιότητα όρασης, ιδιαίτερα τη νύχτα.

(3) Οι τορικοί ενδοφακοί είναι και αυτοί μονοεστιακοί φακοί, ρυθμισμένοι να εξυπηρετούν τη μακρινή όραση, και απευθύνονται σε ασθενείς, που εκτός από μυωπία ή υπερμετρωπία, έχουν και σημαντικό (πάνω από 1,5 βαθμό) αστιγματισμό. Η διαφορά τους από τους απλούς μονοεστιακούς έγκειται στο ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα από τον χειρουργό για τη σωστή τοποθέτησή τους. Σε αντίθεση με τους μονοεστιακούς φακούς, που έχουν την ίδια δύναμη σε όλους τους άξονές τους, οι τορικοί φακοί έχουν διαφορετική δύναμη σε κάποιους άξονες, με σκοπό να εξουδετερώσουν τον υπάρχοντα αστιγματισμό τους ασθενούς. Αυτό έχει ως συνέπεια να απαιτείται ακριβής τοποθέτηση του τορικού ενδοφακού μέσα στο περιφάκιο, γιατί ακόμα και μια μικρή απόκλιση λίγων μοιρών μπορεί να οδηγήσει σε θόλωση της όρασης.

(4) Οι διπλοεστιακοί ενδοφακοί σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τόσο τη μακρινή όραση όσο και την κοντινή. Το άνω μέρος της επιφάνειας ενός διπλοεστιακού φακού είναι έτσι ρυθμισμένο, ώστε να μπορεί να εστιάζει σε μακρινά αντικείμενα, ενώ το κάτω μέρος έχει αυξημένη δύναμη, για να εξυπηρετεί την εστίαση στην απόσταση ανάγνωσης ενός βιβλίου (30-35 cm). Στη σημερινή εποχή όμως, κατά την οποία οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, εμφανίστηκε η ανάγκη για ευκρινή όραση και σε μια ενδιάμεση απόσταση (50-60 cm), που δεν καλύπτεται από τους διπλοεστιακούς ενδοφακούς. Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η χρήση τριπλοεστιακών ενδοφακών.

Τριπλοεστιακός Ενδοφακός - Η ναυαρχίδα των ενδοφθάλμιων φακών

(5) Τριπλοεστιακοί ενδοφακοί δημιουργήθηκαν με σκοπό να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εστίασης σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος αποστάσεων (μακριά, ενδιάμεσα, κοντά). Αν έχετε καταρράκτη μαζί με πρεσβυωπία, oι τριεστιακοί φακοί προσφέρουν 3 διαφορετικά σημεία εστίασης – Far (Απω), Intermediate(Μέση) και Near (εγγύς), με αποτέλεσμα πραγματικά να παρέχουν στους ασθενείς πλήρη ελευθερία από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.
Το σώμα των τριπλοεστιακών φακών είναι χωρισμένο σε δακτυλιοειδείς ζώνες (σαν στόχος) με διαφορετική δύναμη εστίασης, για να εξυπηρετείται ο ασθενής σε διαφορετικές αποστάσεις. H μυωπία, η πρεσβυωπία, η υπερμετρωπία, και ο αστιγματισμός μπορούν να διορθωθούν με μία μόνο επέμβαση για να βλέπει κάποιος καθαρά τόσο κοντά όσο και μακριά αμέσως μετά το χειρουργείο του καταρράκτη χωρίς γυαλιά.

• Τα κλινικά αποτελέσματα έδειξαν ότι χωρίς γυαλιά, η πλειοψηφία των ασθενών πέτυχαν μακρινή όραση 20/25 στους 6 μήνες μετά την επέμβαση.
• Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πολύ ικανοποιητική ενδιάμεση αλλά και κοντινή όραση, αν και ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί τελικά να χρειαστεί γυαλιά για κοντά.
• Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται αν έχετε τον τριπλοεστιακό ενδοφθάλμιο φακό και στα 2 μάτια.
• Το βασικό μειονέκτημα αυτών των φακών είναι η ελάττωση της ευαισθησίας στην αντίθεση (contrast sensitivity). Πρακτικά αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία να διακρίνουμε μακρινά αντικείμενα σε συνθήκες όπου ο φωτισμός είναι πολύ έντονος ή αντιθέτως πολύ χαμηλός, όπως π.χ. κατά τη νυχτερινή οδήγηση τους πεζούς που βαδίζουν στο πλάι ενός κακοφωτισμένου δρόμου. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να βλέπετε κάποια αντανάκλαση ή φωτοστέφανο γύρω από φώτα, το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως βελτιώνεται μέσα στους επόμενους μήνες.
• Ποσοστό 93% των ασθενών που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή θα επέλεγαν και πάλι την εμφύτευση τριπλοεαστιακού ενδοφθάλμιου φακού.

xeirourgikikatarrakti ph02

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι ασθενείς για να διορθώσουν και την πρεσβυωπία τους με τριπλοεστιακό ενδοφακό;

Κατάλληλος:
1. Να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γυαλιά, ειδικά τα πολυεστιακά.
2. Εύκολη προσωπικότητα, θετική σκέψη και να έχει υπομονή λίγες εβδομάδες για να συνηθίσει ο εγκέφαλος την νέα οπτική του κατάσταση για να βλέπει μακριά ενδιάμεση και κοντινή απόσταση χωρίς γυαλιά.
3. Θα αποδεχόταν έναν μικρό συμβιβασμό στη μακρινή όραση, έτσι ώστε να βλέπει καλά σε μεσαία και κοντινή απόσταση.

Μη κατάλληλος:
1. Άτομα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
2. Επαγγελματίες οδηγοί, μεγάλες περιόδους οδήγησης τη νύχτα.
3. Αλλοιώσεις στον βυθό (διαβητικές, ωχροπάθειες), αλλοιώσεις κερατοειδούς.
4. Μη καλή κινητικότητα της κόρης.
5. Ασθενείς χωρίς καθόλου καταρράκτη, που έχουν τέλεια οραση για μακριά και επιλέγουν να χειρουργηθούν για διαθλαστικούς λόγους. Αυτοί οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στο να παρατηρήσουν τις μικρές παρενέργειες του τριεστιακού ενδοφακού ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης. Ενώ τα άτομα με έναν έστω και αρχόμενο καταρράκτη και με μια μικρή μείωση όρασης λόγω του καταρράκτη δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα.

Η ώρα της επέμβασης:

• Πριν την επέμβαση θα σας δωθεί κάποιο φάρμακο για να σας κάνει να χαλαρώσετε.
• Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (σταγόνες).
• ∆ιαρκεί το πολύ 15 λεπτά.
• ∆εν πρέπει να χρησιμοποιήσετε άρωμα, καλλυντικά στην περιοχή γύρω από τα μάτια ή λακ μαλλιών.

xeirourgikikatarrakti ph04

xeirourgikikatarrakti ph05

Αμέσως μετά την επέμβαση:

• Μετά την επέμβαση η όραση σας θα είναι σχετικά θαμπή, σαν να βλέπετε μέσα από γυαλιά που δεν έχουν καθαρούς φακούς.
• Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας.
• Kαλό είναι να μην οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση, γι’ αυτό να έχετε μαζί σας κάποιον συνοδό.
• Γυαλιά ηλίου, χωρίς βαθμούς, είναι απαραίτητα για την αποχώρησή σας από την κλινική.
• Αποφεύγετε νερό, καπνό και σκόνη για 2-3 ημέρες.
• Κατά την διάρκεια του ύπνου τοποθετείστε τα οφθαλμικά καλύμματα για προστασία. Κολλήστε τα καλύμματα στο πρόσωπο με την ειδικά χάρτινη ταινία.
• Θα παραλάβετε οδηγίες μετεγχειρητικής φροντίδας.
• Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ματιών για 1 μήνα μετά την επέμβαση.

Η επόμενη μέρα:

• Η όραση θα βελτιώνεται συνεχώς τα επόμενα 24ώρα, ενώ για την πλήρη αποκατάστασή της χρειάζονται 20-30 ημέρες.

Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν τη χρήση κολλυριών.
• Μην ακουμπάτε και μην τρίβετε τα μάτια σας για 1 μήνα μετά την επέμβαση.
• Αποφύγετε την άρση βαρών, το σκύψιμο, καθώς και τις απότομες κινήσεις.
• Μην αφήσετε το νερό να τρέξει μέσα στα μάτια σας για 1 μήνα μετά την επέμβαση. Λούζεστε με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου, με το κεφάλι προς τα πίσω και τα μάτια κλειστά, όπως στο κομμωτήριο.
• Μπορείτε να γυμναστείτε αφού περάσει τουλάχιστον 1 μήνας μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
• Μη κολυμπήσετε σε θάλασσα ή πισίνα για 1 μήνα μετά την επέμβαση.
• Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών προσώπου, make-up, μάσκαρα καθώς και έγχρωμους φακούς επαφής, για τουλάχιστον 1 μήνα μετά την επέμβαση.
• Από την επόμενη ημέρα της επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως διάβασμα, θέαση τηλεόρασης, εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και να επιστρέψετε στην εργασία σας, εφόσον νιώθετε άνετα.
• Δεν υπάρχει κανείς διαιτητικός περιορισμός μετά την επέμβαση. Ακολουθείστε τη φυσιολογική καθημερινή σας διατροφή.
• Αποφύγετε να οδηγήσετε έως ότου αισθανθείτε σίγουροι για την όρασή σας.
• Δεν θα έχετε την ανάγκη γυαλιών ή φακών επαφής.
• Φοράτε τα γυαλιά ηλίου που σας αρέσουν.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


H απάντηση είναι όχι. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Η χειρουργική αφαίρεση ενός υπερώριμου και σκληρού καταρράκτη με τις νέες τεχνικές φακοφρυψίας κάνει την επέμβαση πιο δύσκολη και τις πιθανές επιπλοκές πιο συχνές. Ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται όταν αρχίζει να προκαλεί τέτοια μείωση ή ενόχληση στην όραση η οποία επηρεάζει την ποιότητα της ζωής (π.χ. εξασθενημένη αντίληψη των χρωμάτων, λάμψεις και ακτίνες γύρω από τα φώτα το βράδυ, έντονη θόλωση στον ήλιο, διπλωπία κ.λ.π.). Αυτό εξαρτάται σχεδόν πάντοτε από τον ασθενή. Χειρουργούμε μόνο όταν η όρασή σας έχει μειωθεί, τα γυαλιά οράσεως δεν μπορούν να βοηθήσουν και έχει γίνει πρόβλημα για την καθημερινότητα σας. Δηλαδή όταν δεν μπορείτε να οδηγήσετε καλά, να δείτε καλά τηλεόραση, να διαβάσετε, τότε είναι η ώρα να κάνετε εγχείρηση καταρράκτη.


Oι περισσότεροι ασθενείς νομίζουν ότι το χειρουργείο του καταρράκτη γίνεται με Laser. Στην πραγματικότητα η τεχνική ονομάζεται φακοθρυψία και χρησιμοποιεί την υπερηχητική ενέργεια για να σπάσει τον καταρράκτη σε μικρά κομμάτια. Ο καταρράκτης χειρουργείται με Laser; Αυτή είναι μια κλασική ερώτηση από τους ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν και η απάντηση που λαμβάνουν από τον ιατρό τους είναι ότι η επέμβαση γίνεται με την μέθοδο της φακοθρυψίας. Σήμερα όμως είναι γεγονός ότι τα πρώτα στάδια της εγχείρησης του καταρράκτη μπορούν να υποβοηθηθούν από ένα τύπο laser, το femtosecond laser. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το laser χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των κερατικών τομών, της πρόσθιας καψουλόρηξης, δηλαδή του ανοίγματος της πρόσθιας μεμβράνης σάκου που βρίσκεται μέσα ο φακός, αλλά και για τον αρχικό κατακερματισμό του θολωμένου φακού. Λόγω όμως του πάρα πολύ υψηλού κόστους κανένα δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα δεν διαθέτει μέχρι αυτή τη στιγμή «Laser για τον καταρράκτη» και κρίνοντας από το πολύ υψηλό κόστος για την απόκτηση ενός τέτοιου μηχανήματος αυτό είναι κάτι που θα αργήσει πολύ να συμβεί.
Ουσιαστικά το femtosecond laser αντικαθιστά το απλό μαχαιρίδιο των 2,2 χιλιοστών και τη λαβίδα διάνοιξης του περιφακίου, ενώ η συνέχεια η ολοκλήρωση της επέμβασης γίνεται με την κλασική μέθοδο της φακοθρυψίας.


Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, όπου ο ασθενής έρχεται και επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα (One day surgery), μέσα σε μερικές ώρες.


Στους ασθενείς μας επιτρέπεται να επανέλθουν στην κανονική τους ρουτίνα και δραστηριότητα την ίδια ημέρα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη διατροφή, την τηλεόραση, το διάβασμα κλπ. Αρχικά μπορεί να έχετε λίγο θολή όραση, ήπια ερυθρότητα ή αίσθηση ξένου σώματος. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τα χρώματα είναι διαφορετικά. ‘Όλα αυτά είναι στην φυσιολογική μετεγχειρητική πορεία. Καλό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσει το χειρουργημένο μάτι από τη σκόνη και τον ήλιο για 1 ή 2 εβδομάδες. Ενάν μήνα μετά την επέμβαση, είστε ελέυθεροι από περιορισμούς, και θα μπορείτε ακόμη και να κολυμπήσετε σε θάλασσα ή πισίνα χωρίς φόβο.


Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κινδύνου και επιπλοκών, αλλά με τα νεώτερα μηχανήματα και την τεχνογνωσία, αυτά είναι πολύ λιγότερα, και συνήθως έχουν αυξημένη επίπτωση σε ασθενείς με παραμελημένα μάτια. Ακόμη και σε αυτές τις περίπτωσεις όμως, οι επιπλοκές είναι αντιμετωπίσιμες, εφόσον οι ασθενείς ακολουθήσουν με συνέπεια τις οδηγίες του ιατρού τους..


Τελική συνταγή για γυαλιά δίνεται ένα μήνα μετά την επέμβαση. Ανάλογα με τον ενδοφακό που έχετε επιλέξει να εμφυτευθεί, μπορεί να χρειαστούν διορθωτικά γυαλιά για μακριά, για κοντά ή και καθόλου.


Μετά το χειρουργείο πρέπει να αφήσουμε ανέπαφο το οπίσθιο περιφάκιο το οποίο λειτουργεί σαν ένα μαξιλάρι για να καθήσει επάνω του ο καινούργιος τεχνητός φακός και αποτελεί ένα φυσικό διάφραγμα μεταξύ του πρόσθιου και του οπίσθιου ημιμιρίου. Σε μερικούς ασθενείς, με την πάροδο του χρόνου, το οπίσθιο περιφάκιο θολώνει. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης. Τα καλά νέα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί ο δευτερογενής καταρράκτης δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, και αρκεί μια μικρή YAG–laser καψουλοτομή, υπό τοπική αναισθησία με σταγόνες και χωρίς την ανάγκη ο ασθενής να εισέλθει στο χειρουργείο. Ένα μικρό άνοιγμα γίνεται στο κέντρο του οπισθίου περιφακίου με laser, το οποίο βοηθά να αποκαταστήσει την όραση σας.