Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Χειρουργική (Cross-linking) Κερατόκωνου

Τι είναι ο Κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος είναι μία μη φλεγμονώδης πάθηση του κερατοειδούς, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μίας προοδευτικής παραμόρφωσης της επιφάνειάς του. Ο κερατοειδής παίρνει σταδιακά μία «κωνική» μορφή, (επεκτείνεται δημιουργώντας μία προεξοχή), παραμορφώνοντας το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του ματιού. Ταυτόχρονα παρατηρείται προοδευτική λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που υπάρχει ο κώνος. Η εξελισσόμενη λέπτυνση του κερατοειδούς επιδρά στην ποιότητα της όρασης. Τις περισσότερες φορές προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς (αμφίπλευρα) και σε προχωρημένο στάδιο είναι εφικτό να εντοπιστεί ακόμα και με γυμνό οφθαλμό (χωρίς μικροσκόπιο).

xeirourgikicrosslinkingkeratokonou ph01

Η διαταραχή συνήθως κάνει την εμφάνισή της σε νεαρούς ενήλικες και επηρεάζει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Στα αρχικά στάδια χαρακτηρίζεται σαν προοδευτικώς εξελισσόμενος ανώμαλος αστιγματισμός που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά. Στη συνέχεια η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από μέτρια αλλά και σοβαρή πτώση της οράσεως, η οποία δεν βελτιώνεται με γυαλιά και μπορεί να φθάσει μέχρι και την τύφλωση.

xeirourgikicrosslinkingkeratokonou ph02

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η παραμόρφωση βρίσκεται στο κάτω μισό του κερατοειδούς και πρωτοεμφανίζεται σαν ανώμαλος αστιγματισμός. Παρόλα αυτά, όλες οι περιπτώσεις αστιγματισμού δεν οφείλονται αποκλειστικά σε κερατόκωνο.

Ποια είναι η θεραπεία για τον κερατόκωνο;
Οι φακοί επαφής κάνουν μόνο για την αρχική φάση της ασθένειας. Σε προχωρημένους κερατόκωνους ο φακοί επαφής δεν μπορούν να βελτιώσουν την όραση ούτε να σταματήσουν την εξέλιξή τους. Η διασύνδεση κολλαγόνου είναι η μόνη θεραπεία για να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου. Βασίζεται στην υπεριώδη Α (UVA, 365 nm) και την ριβοφλαβίνη. Αυτά αλλάζουν τις βιομηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς, αυξάνοντας την αντοχή του κατά σχεδόν 300%. Αυτή η αύξηση της αντοχής του κερατοειδούς έχει δείξει να σταματάει την εξέλιξη του κερατόκωνου σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κερατόκωνο κατά 20 έως 30 τοις εκατό.

Τι είναι η διασύνδεση κολλαγόνου ή collagen cross linking;
Η διασύνδεση κολλαγόνου (Cross-linking κερατοειδούς -CXL) είναι μια νέα ελάχιστα επεμβατική θεραπευτική επιλογή με στόχο να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία με ενθαρρυντικά αποτελέσματα που χρησιμοποιεί φωτοσυνθετικούς παράγοντες, όπως η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12) και υπεριώδη ακτινοβολία UV-A συγκεκριμένου μήκους κύματος (διασύνδεση κολλαγόνου με υπεριώδη ακτινοβολία στα 365nm), με σκοπό να επηρεάσουμε τις ελαστικές ιδιότητες του κερατοειδή, έτσι ώστε να πάψει να είναι χαλαρός.

xeirourgikicrosslinkingkeratokonou ph03

Με τη μέθοδο αυτή πολλαπλασιάζονται οι δεσμοί μεταξύ των δοκίδων κολλαγόνου του κερατοειδούς και ισχυροποιείται έτσι η αντοχή, η στιβαρότητα και η σκληρότητά του. Σε εκτεταμένες πειραματικές μελέτες, οι ερευνητές έδειξαν μια σημαντική αύξηση της αντίστασης του κερατοειδούς στην ασθένεια. To Cross-linking θεωρείται στις μέρες μας ως η gold-standard τεχνική για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για διασύνδεση κολλαγόνου στον κερατόκωνο;
• Ασθενείς με κερατόκωνο που εξελίσσεται τοπογραφικά.
• Ελάχιστο πάχος του κερατοειδούς ~ 400 μm
• Η μέγιστη καμπύλοτητα του κερατοειδούς να είναι <60 D
• Να μην υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια του κερατοειδούς
• Οι ασθενείς να είναι ηλικίας άνω των 16 ετών

xeirourgikicrosslinkingkeratokonou ph04

Πώς γίνεται η θεραπεία;
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία με οφθαλμικές σταγόνες. Το επιφανειακό επιθήλιο του κερατοειδούς απομακρύνεται, και τοποθετούμε την Ριβοφλαβίνη σε οφθαλμικές σταγόνες για 30 λεπτά πάνω στον κερατοειδή. Το μάτι στη συνέχεια εκτίθεται στην UVΑ για 30 λεπτά. Μετά τη θεραπεία, εφαρμόζεται και ένας φακός επαφής για την καλύτερη επούλωση του κερατοειδούς. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για νοσηλεία μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο ο ασθενής να ακολουθήσει την μετεγχειρητική αγωγή που θα του χορηγήσει ο ιατρος του και να ξεκουραστεί για 2-3 ημέρες.

Συχνές Ερωτήσεις:

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Η όρασή σας θα παραμείνει θολή για 2-3 ημέρες μετά τη θεραπεία. Έτσι, μπορείτε να εργαστείτε μετά από 3 ημέρες.

Πότε θα βελτιωθεί την όραση μου μετά την επέμβαση;
Η όρασή σας θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά μετά από ένα μήνα. Οι αλλαγές αυτές συνεχίζουν ακόμη μέχρι και ένα έτος μετά τη θεραπεία.

Θα εξακολουθώ να χρειάζομαι γυαλιά και τους φακούς επαφής μετά τη θεραπεία;
Στην πλειονότητα των περιστατικών με Κερατόκωνο, η επέμβαση δεν αλλάζει την διαθλαστική δύναμη του ματιού και γίνεται για να σταθεροποιηθεί η εξέλιξη της πάθησης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να φορέσουν διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής για να πετύχουν καλύτερη όραση. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις ασθενών που μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός θεραπειών, όπως Cross-linking με PRK. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς μπορούν να πετύχουν βελτίωση της όρασης και πολλές φορές χωρίς την ανάγκη διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής μετά την επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με την διασύνδεση κολλαγόνου;
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Cross-linking είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για επέμβαση, αλλά για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει μια σύντομη και πιο ήπια μετεγχειρητική περίοδο και να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες θεραπείες. Τέλος, αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα, ότι ο κύριος στόχος της θεραπείας αυτής είναι να σταματήσει την εξέλιξη του κερατόκωνου, και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της όρασης και την ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς.