Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256
Open menu

Ενδουαλοειδικές Εγχύσεις Anti-VEGF

Οι ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις anti-VEGF είναι μια μέθοθος θεραπείας ορισμένων παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας και οι φλεβικές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς.
Με τις ενδοβολβικές ενέσεις των αντι-αγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF), προσφέρεται στους ασθενείς η δυνατότητα σταθεροποίησης ή ακόμη και πιθανή βελτίωση της ποιότητας της όρασής τους.
Ενδοϋαλοειδική έγχυση anti-VEGF στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Η τελευταία ελπιδοφόρα εξέλιξη στην αντιμετώπιση της υγρής μορφής της ΗΩΕ είναι η ενδοϋαλοειδική έγχυση (ένεση στο εσωτερικό του ματιού) αντιαγγειογενετικών παραγόντων. Πρόκειται για φάρμακα που δεσμεύουν τον V.E.G. F. (Vascular Endothelial Growth Factor), ο οποίος έχει βρεθεί ότι είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των παθολογικών νεοαγγείων. Το αρχικό θεραπευτικό σχήμα που εφαρμόζεται είναι μια ένεση το μήνα για το πρώτο τρίμηνο. Μετά την εκτίμηση του αποτελέσματος ο γιατρός αποφασίζει πόσες ακόμη εγχύσεις θα χρειαστούν. Με τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις επιτυγχάνουμε σταθεροποίηση της όρασης σε μεγάλο ποσοστό ή ακόμη και βελτίωση σε ορισμένες περιπτώσεις.

endoualoeidikesegxyseisantivegf ph01

Ενδοϋαλοειδική έγχυση anti-VEGF στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Οι ουσίες αυτές (εμπορικές ονομασίες Εylea, Lucentis, Avastin, Macugen) χρησιμοποιούνται τελευταία για την αντιμετώπιση του οιδήματος της ωχράς, αλλά και της αμφιβληστροειδικής νεοαγγείωσης. Η μείωση των ποσοτήτων του παράγοντα VEGF που προκαλούν όταν χορηγηθούν με ενδοϋαλοειδική έγχυση, στεγανοποιεί τον έσω αιματο-αμφιβληστροειδικό φραγμό ασκώντας αποιδηματική δράση και δρα αντιαγγειογενετικά στα αμφιβληστροειδικά νεοαγγεία.

endoualoeidikesegxyseisantivegf ph02

Η ενδοϋαλοειδική έγχυση αντι-VEGF παραγόντων γίνεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι δύσκολη ή αδύνατη η εφαρμογή των ακτίνων laser για διάφορους λόγους (π.χ. μικροανευρυσμάτια μέσα στην ανάγγεια ζώνη του κεντρικού βοθρίου, όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή βολών laser). Η ευεργετική δράση των ουσιών αυτών διαρκεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου 4-6 εβδομάδων, μετά το οποίο η ενδοϋαλοειδική έγχυση πρέπει να επαναλαμβάνεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο θεραπείας.

Ενδοϋαλοειδική έγχυση anti-VEGF στις φλεβικές αποφράξεις: Μια νέα θεραπευτική επιλογή είναι οι anti-VEGF παράγοντες (Lucentis, Eylea, Avastin) με τη μορφή των επαναλαμβανομένων ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων. Το θεωρητικό υπόβαθρο για την εφαρμογή της αγωγής αυτής στηρίζεται στη λογική άποψη ότι μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη των νεοαγγειακών επιπλοκών (αντιαγγειογενετική δράση) και να ανακουφίσει την ωχρά από το χρόνιο αμφιβληστροειδικό οίδημα (στεγανοποιητική δράση στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς), κερδίζοντας χρόνο υπέρ του ασθενούς μέχρι την ανάπτυξη της παράπλευρης κυκλοφορίας. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της αγωγής αυτής είναι ενθαρρυντικά.

endoualoeidikesegxyseisantivegf ph03

Πώς γίνονται οι ενδουαλοειδικές εγχύσεις;
H διαδικασία έγχυσης των αντι-αγγειογενετικών φαρμάκων με τις ενδοβολβικές ενέσεις, πραγματοποιούνται από τον εξειδικευμένο ιατρό, υπό άσηπτες συνθήκες, με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
Μετά την έγχυση δίνονται αντιβιοτικές σταγόνες για 5 ημέρες και είναι πολύ σημαντικό να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή στην υγιεινή των ματιών για λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί και η παραμικρή πιθανότητα μολύνσης.

Πρέπει όμως να επισημανθεί ό,τι καμία από αυτές τις θεραπείες δεν προσφέρει απόλυτη ίαση και η πάθηση είναι δυνατόν να προχωρήσει παρά τη θεραπεία.