Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Υπερμετρωπία

Υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία, κατά την  οποία  μία παράλληλη δέσμη ακτίνων εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω από αυτόν,  με αποτέλεσμα το είδωλο ενός αντικειμένου να μην απεικονίζεται με ευκρίνεια στον  αμφιβληστροειδή.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της υπερμετρωπίας;

Η υπερμετρωπία συνηθέστερα είναι κληρονομική και οφείλεται είτε σε ελάττωση του προσθιοπίσθιου άξονα του οφθαλμού (αξονική υπερμετρωπία), είτε σε μειωμένη καμπυλότητα του κερατοειδούς (διαθλαστική υπερμετρωπία).

Πότε εμφανίζεται;

Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως εκ γενετής και στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία παρουσιάζει μείωση λόγω της ικανότητας για αυξημένη προσαρμογή που έχει ο φακός των νεώτερων ατόμων. Εμφανίζεται πάλι μετά την ηλικία των 30-35 ετών όπου η δυνατότητα προσαρμογής μειώνεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας;

Ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα πιο καθαρά όταν βρίσκονται σε κάποια απόσταση, ενώ κουράζεται εύκολα ή βλέπει θαμπά τα κοντινά. Όσον αφορά την μακρινή του όραση ανάλογα με τον βαθμό της υπερμετρωπίας του και την ηλικία του είναι δυνατον να βλέπει καθαρά όταν η προσαρμογή του αρκεί για να αντιρρωπίσει την υπερμετρωπία.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία και οι βαθμοί της υπερμετρωπίας (όπου η προσαρμογή μειώνεται και δεν επαρκεί) η μακρινή όραση γίνεται όλο και πιο θαμπή.

Υπερμετρωπία και Αμβλυωπία

Στα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, η υπερμετρωπία στο ένα μάτι αν δεν γίνει αντιληπτή έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), δηλαδή σε μειωμένη όραση του οφθαλμού, η οποία μετά την ηλικία των 10 ετών δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστικές επεμβάσεις. Αυτό καθιστά επιτακτική την οφθαλμολογική εξέταση στην παιδική ηλικία ακόμα και όταν το παιδί δεν παραπονιέται για κάτι ή οι γονείς δεν έχουν παρατηρήσει κάτι. Έχει αποδειχθεί οτι η αμβλυωπία τις περισσότερες φορές αποτελεί τυχαίο εύρημα κατά τον τυπικό οφθαλμολογικό έλεγχο, τονίζοντας την αναγκαιότητα οι γονείς να αρχίζουν να εξετάζουν τα παιδιά τους σε πολύ μικρή ηλικία, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο τέτοιες καταστάσεις. 

 Πως αντιμετωπίζεται η υπερμετρωπία;

  • Γυαλιά οράσεως: είναι η πιο απλή διαδικασία διόρθωσης της υπερμετρωπίας και η μοναδική για τα παιδιά.
  • Φακοί επαφής: αποτελεί μια λύση για εφήβους και ενήλικες. Χρειάζονται προσοχή και φροντίδα γιατί έχουν κινδύνους μόλυνσης
  • Διαθλαστική χειρουργική (επέμβαση με excimer laser): Την τελευταία 20ετια οι επεμβάσεις με Laser για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας βελτίωσαν την ποιότητα της όρασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Η τεχνική που εφαρμόζουμε για την διόρθωση της υπερμετρωπίας είναι η Femto-LASIK και είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία για την εξάλιψη της υπερμετρωπάς.
  • Χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού με έναν ενδοφθάλμιο τεχνητό φακό, τεχνική που επιλέγουμε σε περιπτώσεις πολύ υψηλής υπερμετρωπίας (>6 D) ή όταν ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε διαθλαστική χειρουργική.