Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Πρεσβυωπία

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία δεν είναι διαθλαστική ανωμαλία, αλλά μια διαταραχή της προσαρμογής του οφθαλμού, η οποία οφείλεται σε απώλεια της ελαστικότητας του ακτινωτού μυός και σε μείωση της ευκαμψίας του φακού του οφθαλμού. Η πρεσβυωπία αποτελεί ένα εξελικτικό πρόβλημα και όχι μια στατική κατάσταση. Το εύρος της προσαρμογής ελαττώνεται από τις 14 διοπτρίες που είναι στην ηλικία των 10 ετών, σε 2 διοπτρίες που είναι στην ηλικία των 50 ετών.

Πότε εμφανίζεται η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι μια φυσιολογική διαδικασία που σχετίζεται με την ηλικία. Εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Στα άτομα που δεν έχουν κάποια άλλη διαθλαστική ανωμαλία, η πρεσβυωπία αρχίζει μετά την ηλικία των 40 ετών και αυξάνει μέχρι τα 60. Στα άτομα που έχουν υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία εμφανίζεται νωρίτερα. Αντίθετα, οι μύωπες μπορεί να καθυστερήσουν να έχουν την ανάγκη πρεσβυωπικών γυαλιών. Μετα τα 40 έτη ανάλογα με τους βαθμούς της μυωπίας τους ή βγάζουν τα μυωπικά τους γυαλιά για να μπορέσουν να εστιάσουν κοντά ή χρειάζονται γυαλιά με μικρότερο βαθμό μυωπίας για την κοντινή όραση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας;

Η κοντινή όραση προοδευτικά ελαττώνεται και ό ασθενής απομακρύνει τα αντικείμενα για να δει καθαρότερα. Ο ασθενής βιώνει δυσκολία σε καθημερινές του ανάγκες, με δυσκολία εντονότερη στο διάβασμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός. Σταδιακά, το πρόβλημα αυτό μετατρέπεται σε 'αναπηρία' (η έννοια της πολυεστιακότητας παύει να υπάρχει) και η κοντινή όραση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική (ευκρινής) μόνον με ειδικά διορθωτικά γυαλιά.

Πως αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

  • Πρεσβυωπικά γυαλιά όρασης (διπλοεστιακά ή πολυεστιακά)
  • Πολυεστιακούς φακούς επαφής
  • Διαθλαστική χειρουργική: επέμβαση με excimer laser και χρήση ειδικών τεχνικών (Presby-LASIK και Monovision)
  • Xειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού με έναν τεχνητό πολυεστιακό ή τριπλοεστιακό ενδοφακό, τεχνική που επιλέγουμε όταν ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε διαθλαστική χειρουργική ή σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, συνδυαστικά με την αφαίρεση του καταρράκτη.

 

Υπάρχει τρόπος για την απόλυτη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας;

Η προσαρμογή της όρασής μας στις κοντινές αποστάσεις, σε αντίθεση με την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό, που είναι καταστάσεις στατικές και οφείλονται στο σχήμα και το μέγεθος του κάθε ματιού, είναι μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη λειτουργία του οφθαλμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία της πρεσβυωπίας δεν είναι τόσο εύκολη όσο εκείνη της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.