Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256
Open menu

Οπή Ωχράς

Η ιδιοπαθής (γεροντική) οπή της ωχράς κηλίδας θεωρείται ότι προκαλείται από αυτόματη, και συνήθως αιφνίδια, τοπική ρίκνωση του περιωχρικού φλοιού του υαλοειδούς, ή οποία υπεγείρει τον αμφιβληστροειδή στη περιοχή της ωχράς. Η διαδικασία αυτή διακρίνεται σε 5 στάδια (0-4), ανάλογα με το αν είναι μερικού ή ολικού πάχους και τη σχέση του υαλοειδούς με την ωχρά. Σαν γενικός κανόνας όσο μεγαλύτερο το στάδιο, τόσο χειρότερη η όραση.

Άλλα αίτια οπής της ωχράς:

Σπανιότερα αυτό μπορεί να είναι προϊόν ηψηλής μυωπίας, έαν συνοδεύεται από οπίσθιο σταφύλλωμα, τραύματος στο μάτι, ως αποτέλεσμα έλξης του υαλοειδούς ή άλλης αιτιολογίας.

Σε ποιους εμφανίζονται οι οπές της ωχράς:

Οι ιδιοπαθείς οπές εμφανίζονται τυπικά προσβάλλει γυναίκες, ηλικίας άνω των 65 ετών συνήθως και σε ένα ποσοστό έως 10% και στα δύο μάτια. Ο κίνδυνος η ετερόπλευρη νόσος να εμφανιστεί στο άλλο μάτι είναι περίπου 10% σε βάθος 5ετίας.

Συμπτώματα:

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται την οπή σαν θόλωση της όρασης με παραμόρφωση των αντικειμένων (μεταμορφοψίες) και σε πιο προχωρημένα στάδια σαν μια μαύρη σκιά στο κέντρο του οπτικού πεδίου.

Όταν η πάθηση επηρεάζει την όραση μόνο στο ένα μάτι, αυτή μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τον ασθενή καθώς η μείωση της όρασης στο ένα μάτι καλύπτεται από την καλή όραση του άλλου ματιού (αλληλοεπικάλυψη οπτικών πεδίων). Γι’ αυτό το λόγο πολλές φορές το πρόβλημα ανακαλύπτεται είτε σε τυχαία οφθαλμολογική εξέταση ή όταν ο ασθενής τυχαία κλείσει το άλλο μάτι. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό γίνεται αρχικά αντιληπτό όταν η όραση στον έτερο οφθαλμό μειώνεται εξαιτίας σχηματισμού οπής ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Η οπτική οξύτητα είναι συνήθως ελαττωμένη μέχρι και 1/10 περίπου, αν και κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν καλύτερη όραση χρησιμοποιώντας έκκεντρη προσήλωση.

Εφόσον η οπή αφεθεί χωρίς επέμβαση η όραση προοδευτικά μειώνεται και στο τέλος χάνεται η κεντρική όραση και παραμένει μόνο η περιφερική. Μερικές φορές οι οπές μικρού σταδίου μπορεί να κλείσουν από μόνες τους.

Θεραπεία:

Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση θα εξαρτηθεί από την αιτία, τα χαρακτηριστικά της οπής, τις ανάγκες του ασθενούς και την κατάσταση του άλλου ματιού. Οι ενδείξεις για θεραπεία αφορούν ασθενείς με πλήρη οπή της ωχράς, η οποία συνοδεύεται από οπτική οξύτητα λιγότερη από 6/10 και που δεν έχει παραμεληθεί.

Η τεχνική για την αποκατάσταση της οπής είναι η υαλοειδεκτομή και η ανταλλαγή υγρού με αέριο. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, διαρκεί περίπου 30-40 λεπτά, γίνεται σαν χειρουργείο ημέρας και ο ασθενής γυρνά στο σπίτι με το μάτι καλυμμένο για 24 ώρες.

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει με το πρόσωπο προς τα κάτω για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να χρησιμοποιεί σταγόνες για περίπου 1 μήνα. Η όραση αρχικά δεν θα είναι καλή λόγω της παρουσίας ενός ειδικού αερίου στο μάτι το οποίο απορροφάται σταδιακά από την κυκλοφορία του αίματος.

Πρόγνωση;

Το ποσοστό επιτυχίας του χειρουργείου εξαρτάται από την χρονιότητα και το μέγεθος της οπής. Η πλειοψηφία των ασθενών με επιτυχή σύγκλειση της οπής μετά από χειρουργική επέμβαση θα έχουν καλύτερη όραση τουλάχιστον κατά δύο γραμμές στο οπτότυπο Snellen σε 6 μήνες μετά τη θεραπεία.

Ο φθαλμίατρός  θα πρέπει να σας ενημερώσει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού καταρράκτη, σχετικά άμμεσα, μετά την επέμβαση υαλοειδεκτομής για την αντιμετώπιση της οπής της ωχράς.