Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • GooglePlus
 • Linkedin
(210) 9705256

Μυωπία

Τι είναι μυωπία;

Μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία μία παράλληλη δέσμη ακτίνων εισερχόμενη στο μάτι δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά από αυτόν,  με αποτέλεσμα το είδωλο ενός αντικειμένου να μην απεικονίζεται με ευκρίνεια στον  αμφιβληστροειδή. Ως εκ τούτου, ο σθενής βλέπει καθαρότερα κοντά παρά μακριά.

Η μυωπία συνήθως εμφανίζεται την 1η δεκαετία της ζωής και  προοδευτικά αυξάνει (κατά την περίοδο της ανάπτυξης) έως ότου σταθεροποιηθεί μετά την ενηλικίωση. Μετά την ενηλικίωση και μέχρι το τέλος της 3ης δεκαετίας οι αλλαγές είναι συνήθως μικρές. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις 'Ελληνες είναι μύωπας και δεν αποτελεί βέβαια ασθένεια. Τέλος, η μυωπία μπορεί επίσης να εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή, θα πρέπει να γίνεται όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδελεχής έλεγχος του ασθενούς για την πιθανή ύπαρξη κάποιας άλλης υποκείμενης πάθησης.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της μυωπίας

Η μυωπία συνηθέστερα είναι κληρονομική και προκύπτει είτε γιατί το μάτι είναι μεγαλύτερο του κανονικού, είτε γιατί ο κερατοειδής έχει μεγαλύτερη καμπυλότητα και επομένως μεγαλύτερη διαθλαστική ικανότητα. Όταν όμως εμφανιστεί για πρώτη φορά σε μεγάλη ηλικία μπορεί να οφείλεται στο φακό που έχει γίνει πιο σφαιρικός, όπως για παράδειγμα όταν ξεκινά ο καταρράκτης.

 

Ποιές είναι οι μορφές της μυωπίας

Ανάλογα με το αίτιο διακρίνεται σε:

 • Διαθλαστική μυωπία: οφείλεται σε αυξημένη καμπυλότητα του κερατοειδούς ή του φακού
 • Αξονική μυωπία: οφείλεται σε επιμήκυνση του βολβού (μεγάλο αξονικό μήκος του βολβού >22mm). Στην αξονική μυωπία ορισμένες φορές ο αμφιβληστροειδής είναι τόσο τεταμένος, ώστε αποσπάται από τον οπτικό δίσκο, αποκαλύπτοντας τον σκληρό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μυωπικός κώνοσ ή μηνίσκος. Σε εξαιρετικά μεγάλες μυωπίες (>10D), ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται υπό τάση και λεπτένεται τόσο ώστε σε ορισμένες περιοχές απουσιάζει, προκαλώντας απώλεια όρασης και πολύ συχνά τη δημιουργία οπών ή αποκόλλησης.

Ανάλογα με το μέγεθος της μυωπίας διακρίνεται σε:

 • Χαμηλή ή καλοήθης, όταν είναι μέχρι 3 D
 • Μέση όταν είναι από 3 μέχρι 6 D
 • Υψηλή ή κακοήθης, όταν ξεπερνά τους 6 D

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της μυωπίας

Οι μύωπες δεν μπορούν να δουν μακριά, αλλά βλέπουν καλά κοντά. Όσο όμως μεγαλύτερη είναι η μυωπία τόσο ο μύωπας πλησιάζει πιο κοντά στα μάτια του τα αντικείμενα για να μπορέσει να τα δει με ευκρίνεια.

Πολλές φορές οι μύωπες για να δουν καλά κοντά σφίγγουν τα μάτια τους.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία

 • Γυαλιά οράσεως: είναι η πιο απλή διαδικασία διόρθωσης της μυωπίας και η μοναδική για τα παιδιά.
 • Φακοί επαφής: αποτελεί μια λύση για εφήβους και ενήλικες. Χρειάζονται προσοχή και φροντίδα γιατί έχουν κινδύνους μόλυνσης
 • Διαθλαστική χειρουργική (επέμβαση με excimer laser): Την τελευταία 20ετια οι επεμβάσεις με Laser για τη διόρθωση της μυωπίας βελτίωσαν την ποιότητα της όρασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Οι δύο τεχνικές που εφαρμόζουμε είναι η Femto-LASIK και η Trans-PRK,ασφαλείς μέθοδοι και οι δύο. Το ποιά μέθοδος θα επιλεγεί, εξατομικεύεται και εξαρτάται από κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους.
 • Χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού με έναν ενδοφθάλμιο τεχνητό φακό, τεχνική που επιλέγουμε σε περιπτώσεις πολύ υψηλής μυωπίας (εκφυλιστική μυωπία) ή όταν ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε διαθλαστική χειρουργική.