Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256
Open menu

Καταρράκτης

Ο κρυσταλλοειδής φακός είναι ένα από τα σημαντικότερα διαθλαστικά μέσα του οφθαλμού και εστιάζει τις ανακλώμενες ακτίνες από ένα αντικείμενο πάνω στον αμφιβληστροειδή. Ο φυσιολογικός κρυσταλλοειδής φακός είναι αμφίκυρτος και διαφανής στην υφή. Ο καταρράκτης εμφανίζεται όταν η διαφάνεια του φακού μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που η όραση του ασθενούς είναι εξασθενημένη.

Info: Το ξέρατε ότι η λέξη καταρράκτης προέρχεται από την ελληνική λέξη καταρράκτης (πτώση νερού), γιατί παλαιότερα πίστευαν ότι ο καταρράκτης ήταν ένα στερεοποιημένο-πηγμένο υγρό προερχόμενο από τον εγκέφαλο που είχε τρέξει εμπρός από το φακό.

Αίτια

Η πιο κοινή αιτία του καταρράκτη είναι η ηλικία. Σχεδόν όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας θα εμφανίσουμε καταρράκτη. Αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια προοδευτική φυσιολογική γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού μας. Μπορεί όμως να σχετίζεται με ορισμένες συστηματικές παθήσεις (πχ σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, γαλακτοζαιμία, νόσος Wilson κ.α.), ή μπορεί να εμφανιστεί μετά από χρόνια φαρμακευτική θεραπεία (π.χ. με κορτιζόνη), μετά από κάποιο οφθαλμικό τράυμα ή δευτεροπαθώς από οποιαδήποτε άλλη νόσο στον οφθαλμό (π.χ. χρόνια ιριδοκυκλίτιδα). Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε νεαρή ηλικία (συγγενής καταρράκτης). 

Αν έχετε σταδιακή μείωση της όρασης πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού. Ένας από τους λόγους μειωμένης οπτικής οξύτητας είναι ο καταρράκτης, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη υποκείμενη νόσος (π.χ. ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αγγειακή απόφραξη, επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη κ.α.) που προκαλεί απώλεια της όρασης. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα ενός καλού προεγχειρητικού ελέγχου πριν από οποιαδήποτε χειρουργική πράξη.

Συμπτώματα

Η πρόοδος του καταρράκτη και των συμπτωμάτων του είναι γενικά μια εξατομικευμένη διαδικασία. Οι ασθενείς περιγράφουν συμπτώματα όπως γκρι σκιές ή θα βιώσουν μια προοδευτική μείωση της οπτικής οξύτητας, την οποία αντιλαμβάνονται ως μια δυσκολία να δούν πράγματα που παλαιότερα έβλεπαν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Πολλές φορές όμως η εκδήλωση του καταρράκτη προκαλεί αλλαγές στην ποιότητα της όρασής μας, όπως παραμόρφωση των αντικειμένων, εμφάνιση «φωτοστέφανου» γύρω από τα φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μονόφθαλμη διπλωπία, διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων, κ.α. Τα συμπτώματα βέβαια, ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή ανάλογα με την βαρύτητα και τον τύπο του καταρράκτη.

Η διάγνωση του καταρράκτη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ασθενείς που τη συνδέουν αμέσως με το χειρουργείο. Αυτό εξαρτάται σχεδόν πάντοτε από τον ίδιο τον ασθενή. Χειρουργούμε μόνο όταν έχετε παρατηρήσει τακτική αλλαγή της συνταγής των γυαλίων σας και κατά τον τελευταίο έλεγχο η όρασή σας έχει σαφώς μειωθεί και έχει γίνει πρόβλημα για την καθημερινότητα σας. Δηλαδή όταν δεν μπορείτε να οδηγήσετε, να δείτε τηλεόραση, να διαβάσετε, τότε είναι η ώρα να κάνετε εγχείρηση καταρράκτη.

 

Αντιμετώπιση

Η σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης του καταρράκτη είναι η φακοθρυψία, που επί χρόνια έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες και ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις. Η εγχείρηση γίνεται με σταγόνες και διαρκεί λίγα μόλις λεπτά, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της όρασης. Με τη βοήθεια υπερήχων και μέσω μιας μικροσκοπικής τομής, ο θολός καταρρακτικός φακός σπάει σε μικρά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια αναρροφούνται. Στη θέση του αφαιρεθέντος φακού τοποθετείται ένας καινούργιος τεχνητός ενδοφθάλμιος φακός.