Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Αστιγματισμός

Αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία ο οφθαλμός δεν έχει την ίδια διαθλαστική δύναμη σε όλους τους μεσημβρινούς με αποτέλεσμα οι ακτίνες που εισέρχονται στο μάτι να μην διαθλώνται ομοιόμορφα και να προκαλούν  δύο διαφορετικά ειδώλα τα οποία είτε σχηματίζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή (μυωπικός αστιγματισμός) είτε πίσω από τον αμφιβληστροειδη (υπερμετρωπικός αστιγματισμός).

Που οφείλεται ο αστιγματισμός και πότε εμφανίζεται;

Ο αστιγματισμός οφείλεται σε ανατομική ανωμαλία του κερατοειδούς (κερατοειδικός αστιγματισμός είναι ο συχνότερος) ή του φακού. Εμφανίζεται συνήθως εκ γενετής και δεν μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπου έχουμε επίκτητο αστιγματισμό ή αλλαγή του υπάρχοντα. Τέτοιες καταστάσεις είναι ο τραυματισμός του κερατοειδή, ο κερατόκωνος, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του κερατοειδούς και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποια είναι συμπτώματα του αστιγματισμού;

Μικροί αστιγματισμοί συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα σε νεαρές ηλικίες, αλλά με την πάροδο της ηλικίας είναι δυνατόν να εμφανιστούν προβλήματα, όπως θολή όραση, παραμόρφωση αντικειμένων (σαν ότανβλέπουμε μέσα σε παραμορφωτικό καθρέφτη τον εαυτό μας και μας φαίνεται πιο ψηλός και πιο αδύνατος ή πιο κοντός και πιο παχύς), κόπωση στο διάβασμα, πονοκέφαλος ή να πρέπει να κλείσει η βλεφαρική σχισμή για να γίνει καλύτερη η όραση. Συνήθως ο αστιγματισμός συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία. Οι υψηλοί αστιγματισμοί στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε αμβλυωπία(τεμπέλικο μάτι)

 Πως αντιμετωπίζεται ο αστιγματισμός;

  • Γυαλιά οράσεως: είναι η πιο απλή διαδικασία διόρθωσης του αστιγματισμού και η μοναδική για τα παιδιά.

  • Τορικοί (αστιγματικοί) φακοί επαφής: αποτελεί μια λύση για εφήβους και ενήλικες. Χρειάζονται προσοχή και φροντίδα γιατί έχουν κινδύνους μόλυνσης.

  • Διαθλαστική χειρουργική (επέμβαση με excimer laser): Την τελευταία 20ετια οι επεμβάσεις με Laser για τη διόρθωση της υπερμετρωπίας βελτίωσαν την ποιότητα της όρασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Οι δύο τεχνικές που εφαρμόζουμε είναι η Femto-LASIK και η Trans-PRK,ασφαλείς μέθοδοι και οι δύο. Το ποιά μέθοδος θα επιλεγεί, εξατομικεύεται και εξαρτάται από κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους.

  • Χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού με έναν τεχνητό τορικό (αστιγματικό) ενδοφακό, τεχνική που επιλέγουμε όταν ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε διαθλαστική χειρουργική.