Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256
Open menu

Χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι ένα καλώς περιγεγραμμένο οζίδιο εντός του ταρσού του βλεφάρου. Τα χαλάζια εμφανίζονται σχετικά συχνά και προκαλούνται από μια χρόνια κοκκιωματώδη φλεγμονή εξαιτίας συσσώρευσης εκκριμάτων από ένα μεϊβομιανό αδένα που έχει αποφραχθεί. Το χαλάζιο εξελίσσεται πολύ αργά και μπορεί να είναι ορατό στην εξωτερική επιφάνεια του βλεφάρου ή να φαίνεται εσωτερικά μόνο με την αναστροφή του βλεφάρου.

xalazio ph01

xalazio ph02

Συμπτώματα

Εκτός από το αισθητικό ψεγάδι, ένα χαλάζιο είναι συνήθως ασυμπτωματικό. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η φλεγμονή είναι περισσότερο έντονη με αποτέλεσμα ο ασθενής να αισθάνεται πόνο και να υπάρχει έντονη ερυθρότητα και διόγκωση στα βλέφαρα. Πολλές φορές το χαλάζιο επιμολύνεται από μικρόβια, οπότε παρατηρείται και πύον στην περιοχή της ερυθρότητας.

xalazio ph03

Θεραπεία

Τακτική υγιεινή των βλεφάρων με θερμά επιθέματα και τοπική αγωγή με οφθαλμική γέλη, που περιέχει κορτιζόνη και αντιβιοτικό, συνήθως φτάνουν για να υποχωρήσει το χαλάζιο. Αν μετά από 3-4 εβδομάδες κατάλληλης θεραπείας το χαλάζιο δεν έχει υποχωρήσει πλήρως και ο ασθενής το επιθυμεί, τότε μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, μέσω μιας μικρής εσωτερικής τομής και απόξεση.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Στη διαδικασία αυτή, το περιεχόμενα της κύστης απελευθερώνεται. Αυτό οδηγεί ταχύτατα στην υποχώρηση της φλεγμονής, και την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των αδένων στα βλέφαρα. Μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού εγχύεται κάτω από το βλεφαρικό επιπεφυκότα, και το λιπώδες περιεχόμενο της κύστης απελευθερώνεται μέσω μιας μικρής τομής από την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται μια τομή στο δέρμα και μια ορατή ουλή, καθώς επίσης και η συρραφή της τομής με ράμματα.

xalazio ph04

Πρόληψη

Ο καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός των βλεφάρων προλαμβάνει την εκδήλωση χαλάζιου. Τέλος, τα ωμέγα-λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αδένων των βλεφάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο συσσώρευσης ελαίου και το σχηματισμό κύστεων.