Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • GooglePlus
 • Linkedin
(210) 9705256
Open menu

Βλεφαρίτιδα

Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων και ιδίως της περιοχής κοντά στην βάση των βλεφαρίδων. Η νόσος είναι συχνή και μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες. Αν και είναι εξαιρετικά ενοχλητική, δεν είναι επικίνδυνη.

 vlefaritida 01

Συχνά συμβαίνει σε άτομα με λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία. Τα βακτηρίδια που ζούν φυσιολογικά στην δερματική επιφάνεια όλων μας γύρω από τα μάτια, είναι δυνατόν σε ορισμένα άτομα, να αναπτυχθούν στο δέρμα στη βάση των βλεφαρίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό των ματιών που, σε συνδυασμό ορισμένες φορές με λιπαρά εκκρίμματα, λόγω αυξημένης δραστηριότητας των παρακείμενων αδένων, δημιουργούνται "λέπια"  ή και χαλάζια κατά μήκος των βλεφαρίδων και των βλεφαρικών χειλέων.

vlefaritida 02

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώϊμη παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχιστεί δια βίου ως χρόνια κατάσταση. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και στη μετέπειτα ζωή των ατόμων.

Ποια είναι τα αίτια της βλεφαρίτιδας;

Αν και δεν είναι πλήρως γνωστά τα αίτια που προκαλούν τη βλεφαρίτιδα, λοιμώξεις και δερματικές παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση της. Όλοι οι άνθρωποι έχουν βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος τους, αλλά μόνο σε ορισμένα άτομα τα βακτήρια αναπτύσσονται στις ρίζες των βλεφαρίδων. Ακάρεα(μικροσκοπικοί οργανισμοί) στα θυλάκια των βλεφαρίδων αποτελούν συχνή αιτία βλεφαρίτιδας. Λιπαρό δέρμα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόχρους ακμή είναι παράγοντες που σχετίζονται με την εκδήλωση χρόνιας βλεφαρίτιδας.

vlefaritida 03

Ποιες είναι οι μορφές της βλεφαρίτιδας;

 • Πρόσθια βλεφαρίτιδα

Η φλεγμονή βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του βλεφαρικού χείλους και ακριβώς στην περιοχή έκφυσης των βλεφαρίδων

vlefaritida 04

 • Οπίσθια βλεφαρίτιδα

Η φλεγμονή βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του βλεφαρικού χείλους , προκύπτει από την δυσλειτουργία των αδένων που παράγουν λίπος (σμήγμα) και καλούνται μεϊβομιανοί αδένες. Συνήθως σχετίζεται με ροδόχρου ακμή

vlefaritida 05

 • Εκζεματοειδής δερματίτιδα

Η φλεγμονή βρίσκεται σε όλο το βλέφαρο και όχι μόνο στο χείλος. Συνήθως σχετίζεται με αλλεργίες.

vlefaritida 06

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας;

Στη βλεφαρίτιδα, και τα δύο βλέφαρα καλύπτονται από λιπαρό έκκριμμα και βακτήρια κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Το μάτι είναι ερεθισμένο και μπορεί να φλεγμαίνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η απολέπιση ή τα βακτήρια προκαλούν μόνο μικρό ερεθισμό και κνησμό (φαγούρα), αλλά σε άλλες μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, "τσιμπήματα", αίσθηση άμμου ή αίσθημα καύσου. Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στην απολέπιση ή στα βακτήρια που τα περιβάλλουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως φλεγμονή των ιστών του οφθαλμού, ιδιαίτερα του κερατοειδούς

vlefaritida 07

 

 • Ερεθισμός στα μάτια και τα βλέφαρα
 • Κρούστα στα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες
 • Φαγούρα
 • Δακρύρροια
 • Ερυθρότητα στο περιθώριο βλεφάρου και του ματιού
 • Κάψιμο
 • Αίσθηση ξένους σώματος
 • Απώλλεια βλεφαρίδων

 

Πως μπορεί να διαγνωσθεί η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης.

 

Πως θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αποτελέσει ένα επίμονο πρόβλημα. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσα από ένα τακτικό πρόγραμμα υγιεινής και με την βοήθεια φαρμάκων.

Πως αντιμετωπίζεται η βλεφαρίτιδα μέσα από ένα πρόγραμμα υγιεινής;

Για να θέσετε υπό έλεγχο την βλεφαρίτιδα θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα υγιεινής των ματιών σας.

 • Ζεστές κομπρέσες: Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, βρέχετε μία καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό (όχι ζεματιστό). Αφού το στίψετε, τοποθετήστε το επάνω από τα κλειστά βλέφαρα για ένα-τρία λεπτά. Καθώς αυτό χάνει τη θερμοκρασία του, βρέξτε το ξανά δύο ή τρεις φορές. Αυτό θα μαλακώσει και θα χαλαρώσει την απολέπιση και τις εκκρίσεις. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι βοηθά στην υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη αναπτύξεως χαλάζιου, δηλαδή του φλεγμονώδους ογκιδίου μέσα στον σμηγματογόνο αδένα του βλεφάρου.
 • Μασάζ βλεφαρίδων: με το δάκτυλο μας ή με μια μπατονέτα τρίβουμε τα βλέφαρα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι αδένες ή να καθαριστούν οι βλεφαρίδες από τα μικρόβια·
 • Ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων (όχι του ματιού) με Baby Shampoo (θα πρέπει να αραιώνετε 1 σταγόνα Baby Shampoo σε 10 σταγόνες νερό).
 • Εάν έχει συνταγογραφηθεί αλοιφή αντιβιοτικού, επαλείψτε τη βάση των βλεφαρίδων (συνήθως πρίν τον βραδινό ύπνο), χρησιμοποιώντας την άκρη του δακτύλου σας ή μια μπατονέτα, και ελαφρά τρίψτε την περιοχή.
 • Υγιεινή δέρματος: τακτικός καθαρισμός βλεφαρίδων, φρυδιών, δέρματος προσώπου και τριχωτού κεφαλής

vlefaritida 08


Απλά, καθημερινά μέτρα υγιεινής θα μειώσουν τον αριθμό των πρόσθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρειάζονται για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας και των συμπτωμάτων της.

Πόσο τα φάρμακα βοηθούν στην θεραπεία της βλεφαρίτιδας;

Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία της βλεφαρίτιδας, που περιλαμβάνουν στεροειδή (κορτιζόνη) και αντιβιοτικά με τη μορφή αλοιφής ή σταγόνων ή σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγούνται από το στόμα για συστηματική αντιμετώπιση τόσο της σοβαρής βλεφαρίτιδας, όσο και της ροζοδόχρου ακμής.

 • Τα σκευάσματα στεροειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν την φλεγμονή. Ενώ συχνά επιταχύνουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων, μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες μετά από τη μακρόχρονη χρήση τους. Γι΄αυτό πρέπει να χορηγούνται κατόπιν οφθαλμολογικής εξέτασης και μόνο και όχι αυθαίρετα.
 • Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελαττώσουν το βακτηριακό περιεχόμενο των βλεφάρων.
 • Τεχνητά δάκρυα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας (σταγόνες που προμηθεύεστε χωρίς συνταγή-προτεινόμενα αυτά που δεν έχουν συντηρητικά).
 • Διατροφή ή Βιταμίνες: τα Ω3λιπαρά μπορεί να βοηθήσουν στην ομαλή παραγωγή λίπους των αδένων

Όταν ξεπεραστεί η οξεία φάση, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες, ηπιότερα σκευάσματα  μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της βλεφαρίτιδας. Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο τα φάρμακα δεν αρκούν. Η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού που έχει περιγραφεί παραπάνω είναι σημαντικά απαραίτητη.