Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Ρωγμή - Οπή Αμφιβληστροειδούς

Τι είναι η ρωγμή και τι η οπή του αμφιβληστροειδούς;

Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς ή αμφιβληστροειδική ρήξη είναι ένα έλλειμα του ιδίως αμφιβληστροειδούς ολικού πάχους και προκαλείται από υαλοειδική έλξη επί του αμφιβληστροειδούς ή από κάποια εκφυλιστική αλλοίωση του αµφιβληστροειδούς (δηλαδή περιοχή του αµφιβληστροειδή όπου είναι λεπτότερος από το φυσιολογικό) αντίστοιχα προς την έλξη. Τέτοιες αλλοιώσεις (lattice, snailtracks, ρετινόσχιση κ.α.) υπάρχουν ιδιαίτερα στα µυωπικά µάτια τα οποία είναι πιο επιρρεπή στην αποκόλληση του αµφιβληστροειδούς.

Όταν το σχήμα της είναι πεταλοειδές λέγεται ρωγμή και όταν είναι στρογγυλό λέγεται οπή. Η οπή μπορεί να οφείλεται σε έλξη ή να είναι ατροφική.

rogmi amfiblistroeidous 01

Όταν δημιουργηθεί ρωγμή ή οπή στον αμφιβληστροειδή αυτός παύει να είναι υδατοστεγής και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποκόλλησης. Ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί επειγόντως ώστε να εντοπιστεί η βλάβη και να περιχαρακωθεί με laser ή σπανιότερα με κρυοθεραπεία, άμεσα, καθώς

rogmi amfiblistroeidous 02

αν αφεθεί μπορεί να προκαλέσει ρηγματογενή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

rogmi amfiblistroeidous 03

rogmi amfiblistroeidous 04

Ασθενής με ρηγματογενή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρωγμής/οπής του αμφιβληστροειδούς;

Είναι τα ίδια με τα συμπτώματα της αποκόλλησης υαλοειδούς, δηλαδή:

  • φωτοψίες
  • μυιοψίες
  • κινούμενες σκιές.

Πως αντιμετωπίζεται η ρωγμή/οπή του αμφιβληστροειδούς;

Η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων γίνεται με laser φωτοπηξία γύρω από την ρωγμή, έτσι ώστε μέσω της ουλής που θα δημιουργηθεί από το laser, να απομονωθεί η ρωγμή από τον γύρω αμφιβληστροειδή και να μην δημιουργηθεί αποκόλληση. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς είναι η πρόληψη για να μην οδηγηθεί ο ασθενής σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Η θεραπεία με laser είναι απλή με ελάχιστη ενόχληση και ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Αρχικά απαιτείται μυδρίαση του οφθαλμού που θα γίνει η θεραπεία, ώστε να μεγαλώσει η κόρη και να μπορεί ο οφθαλμίατρος να εντοπίσει και να εφαρμόσει το laser. Αυτό θα κάνει τη όραση θαμπή για περίπου 4-5 ώρες. Η θεραπεία γίνεται υπό τοπική αναισθησία με σταγόνες και δεν απαιτεί την είσοδο του ασθενούς στο χειρουργείο. Ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται τη θεραπεία σαν ένα έντονο φως με πράσινες λάμψεις. Ο χρόνος θεραπείας είναι περίπου 10-15 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρωγμής. Μετά το τέλος της, ο ασθενής έχει για περίπου 30 λεπτά πολύ θολή όραση. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και οφείλεται στην έντονη έκθεση του οφθαλμού στο φώς και στην ενέργεια του laser κατά τη θεραπεία.

rogmi amfiblistroeidous 05

Έως ότου ολοκληρωθεί η διαδιακασία της ουλοποίσης της ρωγμής στο σημείο που έγινε το laser  απαιτείται περίπου μια περίοδος 2-3 εβδομάδων, κατά την οποία θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση και η άρση μεγάλων βαρών. Μετά από 7-10 ημέρες γίνεται επανέλεγχος με βυθοσκόπηση για να βεβαιωθούμε οτι το σημείο της ρήξης έχει κλείσει με ασφάλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια θεραπεία με laser είναι αρκετή, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες της μιας συνεδρίες.

rogmi amfiblistroeidous 06

rogmi amfiblistroeidous 07

Αν η ρωγμή είναι πολύ περιφερική ή συνυπάρχει αιμορραγία υαλοειδούς μπορεί αντί για laser να εφαρμοσθεί κρυοπηξία γύρω από την ρωγμή. Η κρυοθεραπεία απαιτεί την είσοδο του ασθενούς στο χειρουργείο, είναι όμως μια διαδικασία που γίνεται επίσης υπό τοπική αναισθησία με σταγόνες και δεν είναι απαραίτητη η διαμονή στην κλινική. Καί στην περίπτωση της κρυοπηξίας, η προετοιμασία του οφθαλμού με μυδρίαση είναι απαραίτητη, ενώ ο χρόνος θεραπείας είναι περίπου 10-20 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της ρωγμής, καθώς επίσης και από την ορατότητα στο σημείο που θα εφαρμοστεί η κρυοπηξία.

rogmi amfiblistroeidous 08

Και σε αυτή τη περίπτωση η προφύλλαξη από έντονη σωματική άσκηση και άρση μεγάλων βαρών είναι σημαντική, καθώς επίσης και η παρακολούθηση της ρωγμής (για το ίδιο χρονικό διάστημα όπως και στη περίπτωση του laser) μέχρι να βεβαιωθεί ο γιατρός σας οτι θα είστε ασφαλής.