Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Πτερύγιο

Το πτερύγιο είναι μια υπερβολική ανάπτυξη του ινο-αγγειακού ιστού του επιπεφυκότα. Πρόκειται για καλοήθη τριγωνική πτυχή του επιπεφυκότα που συνήθως αναπτύσσεται από την έσω πλευρά της βλεφαρικής σχισμής προς τον κερατοειδή.

pterygio ph01

pterygio ph02

Σε ποιούς εμφανίζεται το πτερύγιο;

Το πτερύγιο συναντάται ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές εξαιτίας της αυξημένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Άτομα που περνούν στην ύπαιθρο τον περισσότερο χρόνο τους, ιδίως σε θερμά κλίματα με μεγάλη ηλιοφάνεια, η παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως, ιδίως στην υπεριώδη ακτινοβολία, ο αέρας, σε συνδυασμό με χρόνιο ερεθισμό του ματιού από ξηρότητα του περιβάλλοντος και συνθήκες αυξημένης σκόνης, φαίνεται να συνιστούν σημαντικούς παράγοντες για την εμφάνιση του πτερυγιόυ, εξ ου και η συχνή εμφάνιση του στους αγροτικούς πληθυσμούς.

pterygio ph03

Αιτιολογία:

Ιστολογικά το πτερύγιο είναι συγγενές του στεατίου. Όμως διαφέρει γιατί μπορεί να επεκταθεί πάνω στον κερατοειδή. Η πρόοδος πιθανότατα είναι αποτέλεσμα μιας διαταραχής της στιβάδας του Bowman, η οποία παρέχει το απαραίτητο υπόστρωμα για την ανάπτυξη του πτερυγίου.

pterygio ph04

Συμπτώματα:

Στα αρχικά στάδια παρατηρούνται μικρές γκρίζες θολερότητες ρινικά κοντά στο σκληροκερατοειδές όριο, ήπια ερυθρότητα και ελαφρά ενόχληση,  στη συνέχεια όμως ο επιπεφυκότας καλύπτει αυτές τις θολερότητες και προοδευτικά επεκτείνεται επί του κερατοειδούς σαν τριγωνικός σχηματισμός, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την όραση, είτε γιατί προκαλεί κερατοειδικό αστιγματισμό είτε γιατί η κορυφή του εισβάλλει στο κέντρο του κερατοειδούς και καλύπτει τον οπτικό άξονα.

Θεραπεία:

Εάν το πτερύγιο ερεθιστεί και παρουσιάσει ερυθρότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν  τοπικά σταγόνες ή αλοιφές προκειμένου να περιοριστεί η φλεγμονή. Η χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται είτε για κοσμητικούς λόγους είτε σε περιπτώσεις που από την πρόοδο του πτερυγίου απειλείται ο οπτικός άξονας με αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης.

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Υπό τοπική αναισθησία, η κορυφή και το σώμα του πτερυγίου εκτέμνονται σε ευρεία έκταση και ο σκληρός χιτώνας παραμένει ακάλυπτος. Ο κερατοειδής κερατοειδής λειαίνεται και γίνεται συρραφή αυτόλογου μοσχεύματος επιπεφυκότα, από τον ίδιο ασθενή, στην περιοχή της εκτομής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιφανειακή εφαρμογή ακτινοθεραπείας (ένα ειδικό laser που ενεργεί στο υπεριώδες φάσμα της ακτινοβολίας) ή ειδικής φαρμακευτικής αγωγής (εφαρμογή Mitomycin) για την αποφυγή των υποτροπών.

pterygio ph05

Πρόγνωση:

Παρά τη σωστή χειρουργική αφαίρεση, τα πτερύγια έχουν την τάση να επανεμφανίζονται, ιδίως σε νεαρά άτομα.