Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Μυοψίες και Φωτοψίες

Τί είναι η ρευστοποίηση και τι η συναίρεση του υαλοειδούς σώματος;

Στα νέα άτομα η δομή του υαλοειδούς είναι πυκνή και ομοιογενής. Με την πρόοδο της ηλικίας το μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού υαλοειδούς εκφυλίζεται και ρευστοποιείται.

Ρευστοποίηση ονομάζεται ο σχηματισμός οπτικά κενών κοιλοτήτων (lacunae) που προκύπτουν από τη διάσπαση του υαλορονικού οξέος. Συν τω χρόνο ο σκελετός των ινιδίων του κολλαγόνου καταρρέει και η φλοιώδης μοίρα του υαλοειδούς γίνεται περισσότερο διακριτή. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συναίρεση υαλοειδούς. Συναίρεση υαλοειδούς συμβαίνει πιο συχνά στα μυωπικά μάτια, μετά από φλεγμονή, αιμορραγία, τραύματα και νεοαγγείωση .

Τι είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς;

Αποκόλληση υαλοειδούς είναι ο διαχωρισμός του φλοιού του υαλοειδούς από την έσω αφοριστική μεμβράνη του αμφιβληστροειδούς. Είναι φαινόμενο συνηθισμένο στα άτομα ηλικίας 50-60 ετών και η πιθανότητα να συμβεί αυξάνεται με την ηλικία.

Οι συνήθεις αιτίες αποκολλήσεως υαλοειδούς είναι η εκφύλιση του υαλοειδούς, λόγω ηλικίας ή λόγω μυωπίας σε νεότερα άτομα, τα τραύματα, οι φλεγμονές ή μετά από χειρουργείο καταρράκτη.

Ο μηχανισμός προκλήσεως της αποκόλλησης υαλοειδούς δεν είναι απολύτως γνωστός. Μηχανικό ρόλο παίζουν οι κενές κοιλότητες που δημιουργούνται εντός του ( lacunae), επεκτεινόμενες προς την περιφέρεια. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι βιοχημικές μεταβολές που υφίσταται η σύνθεση του φλοιού του υαλοειδούς, και η σχέση του με την έσω αφοριστική μεμβράνη του αμφιβληστροειδούς.

Η αποκόλληση του υαλοειδούς αποτελεί τυχαίο εύρημα ή δίνει συμπτωματολογία. Τα συμπτώματα της αποκολλήσεως υαλοειδούς, όταν υπάρχουν, είναι αιφνίδια και μερικές φορές θορυβώδη. Τα τυπικά συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς είναι:

Μυϊοψίες: Αιφνίδια δημιουργία πολλαπλών σκούρων στιγμάτων στο οπτικό πεδίο.

Κινούμενες σκιές: Σκιές που μετακινούνται με την κίνηση του οφθαλμού.

Φωτοψίες: Αντίληψη φωτεινών “αστραπών” διάρκειας λίγων δευτερολέπτων.


Τι είναι οι μυϊοψίες ή “μυγάκια”;

Το εσωτερικό του οφθαλμού πληρείται από μια διάμανη ζελατινώδης ουσία που καλείται υαλοειδές σώμα. Οποιεσδήποτε θολερότητες μέσα στο υαλοειδές δίνουν στον ασθενή την οπτική εντύπωση συχνά στικτών σκούρων κηλίδων ή/και λεπτών γραμμών που «επιπλέουν» ελεύθερα μέσα στο πεδίο της όρασής του και μετακινούνται σύμφωνα με τις βλεμματικές κινήσεις. Τα “μυγάκια” αυτά γίνονται συνήθως περισσότερο ευδιάκριτα σε ένα φωτεινό υπόβαθρο, π.χ. στον γαλάζιο ουρανό, ή σε λευκή επιφάνεια.  Οφείλονται συχνά σε πυκνώσεις των δομικών υλικών του υαλοειδούς (ινίδια κολλαγόνου) λόγω ηλικίας ή/και κατασκευής του οφθαλμού (π.χ. σε υψηλή μυωπία), σε αιματικά στοιχεία (π.χ. σε πρόσφατη ρωγμή του αμφιβληστροειδούς), ή σε πυκνώσεις της οπίσθιας επιφάνειας του υαλοειδούς (π.χ. σε οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς).  Συνήθως τα “μυγάκια” με τη πάροδο του χρόνου γίνονται λιγότερο αντιληπτά από τον ασθενή, καθώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται ανάλογα και μαθαίνει να «αδιαφορεί» για τις συγκεκριμένες εικόνες.

myopsies fotapsies apokollisi 01

Τί πρέπει να κάνω αν βλέπω μυϊοψίες ή “μυγάκια”; 

Αν τα «μυγάκια» υπάρχουν εδώ και χρόνια ή αυξάνουν σε αριθμό προοδευτικά με τη πάροδο των ετών δεν θα πρέπει να ανησυχούμε.  Μπορεί να είναι ενοχλητικά, ιδιαίτερα σε συνθήκες καλού φωτισμού, δεν απειλούν όμως τη γενικότερη υγεία των οφθαλμών μας.  Αν όμως  ξαφνικά αναγνωρίσουμε ένα έντονο «μυγάκι» που δεν υπήρχε, ή αν αυξηθεί αιφνιδίως ο αριθμός τους με ή χωρίς συνοδό αίσθημα λάμψεων πρέπει να αναζητήσουμε σε επείγουσα βάση τον οφθαλμίατρό μας.  Πρέπει να γίνει βυθοσκόπηση (μετά από ενστάλαξη μυδριατικών κολλυρίων) προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ρωγμής του αμφιβληστροειδούς.  Συχνά η απότομη εμφάνιση μυοψιών συνοδεύει την οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς, κατάσταση η οποία – σε μικρό ποσοστό των ασθενών – συνεπάγεται την εμφάνιση ρωγμής στον αμφιβληστροειδή.  Εφόσον η ρωγμή αυτή αντιμετωπιστεί έγκαιρα με laser προλαμβάνεται η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, κατάσταση η οποία απαιτεί πλέον χειρουργική διόρθωση.

myopsies fotapsies apokollisi 02

Τι είναι οι φωτοψίες ή “λάμψεις”;

O αμφιβληστροειδής, ο φωτοευαίσθητος χιτώνας του οφθαλμού μας, λειτουργεί όπως το φιλμ μιας φωτογραφικής μηχανής.  Δέχεται το φωτεινό ερέθισμα και το τροποποιεί σε ηλεκτρικό ερέθισμα, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται στον εγκέφαλο για περαιτέρω «αποκωδικοποίηση» του σήματος και αναγνώριση της εικόνας.  Ο αμφιβληστροειδής στοιχειοθετείται από εξειδικευμένα κύτταρα που καλούνται φωτουποδοχείς, κύτταρα που ενεργοποιούνται μόνο από το φως, και δεν αντιλαμβάνονται άλλου είδους ερεθίσματα, π.χ. πόνο ή θερμότητα.  Όταν ο αμφιβληστροειδής έλκεται από το υαλοειδές κατά την εξέλιξη π.χ. της οπίσθιας αποκόλλησης του υαλοειδούς, τα κύτταρα της όρασης δέχονται μηχανικό ερεθισμό και αποστέλλουν ηλεκτρικό ερέθισμα στον εγκέφαλο που εκλαμβάνεται από τον ασθενή ως  “λάμψη” ή “αστραπή” (φωτοψία).  Η “λάμψη” αυτή λοιπόν σημαίνει πως ο αμφιβληστροειδής δέχεται μηχανική έλξη από το υαλοειδές με συνεπακόλουθο κίνδυνο ρωγμής. Αυτή είναι μια δυνητικά επικίνδυνη  κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

myopsies fotapsies apokollisi 03

Βλέπω λάμψεις και μυγάκια. Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Όταν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα απαιτείται άμεση εξέταση (να γίνει βυθοσκόπηση) από τον οφθαλμίατρο, γιατί η αποκόλληση του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή, όταν είναι βίαιη, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία υαλοειδούς, ή ρωγμή του αμφιβληστροειδούς, ιδίως όταν συνυπάρχουν περιφερικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς. Η κατάληξη της ρωγμής αν αφεθεί χωρίς θεραπεία είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Η ταυτόχρονη και αιφνίδια δηλαδή εμφάνιση μυϊοψιών και φωτοψιών πρέπει να αξιολογηθούν σε επείγουσα βάση από τον οφθαλμίατρό σας.

Δεν ξέρω αν βλέπω και λάμψεις ή μόνο μυγάκια. Τι πρέπει να κάνω;

Επειδή είναι δύσκολο για τον ασθενή να ξεχωρίσει τις δυο καταστάσεις, καλό είναι να γίνεται άμεση εκτίμηση από οφθαλμίατρο όταν εμφανισθούν μυγάκια στην όραση.

Χρειάζεται κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση;

Τόσο η συναίρεση, όσο και η αποκόλληση του υαλώδους (εφόσον ο αμφιβληστροειδής είναι ανέπαφος) δεν απαιτούν θεραπεία.

Το ανησυχητικό είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπου το υαλοειδές είναι ισχυρά προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή, υπάρχει 5% πιθανότητα να προκληθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή κατά τη διαδικασία της αποκόλλησής του. Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς είναι πολύ σοβαρή κατάσταση, όπου εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με εφαρμογή laser ή κρυοπηξίας, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να περάσει υγρό μέσα από το σημείο της ρήξης, προκαλώντας αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

myopsies fotapsies apokollisi 04

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς συνιστά βαρύτατη πάθηση των οφθαλμών και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα χειρουργικά από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, οδηγεί σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις και εφόσον τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ενοχλητικά μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση των μυϊοψιών με την μέθοδο της υαλοειδεκτομής (floaterectomy).

myopsies fotapsies apokollisi 05