Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Εντρόπιο & Τριχίαση

Τι είναι το εντρόπιο;

Το εντρόπιο είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα βλέφαρα, συνηθέστερα το κάτω, κυρτώνονται προς τα έσω κατά τέτοιο τρόπο ώστε το ελεύθερο βλεφαρικό χείλος να στρέφεται προς τον οφθαλμικό βολβό. Στην προκειμένη περίπτωση οι βλεφαρίδες εγκαταλείπουν τη φυσιολογική τους φορά προς τα εμπρός και φέρονται προς τα πίσω (τριχίαση), έτσι ώστε να εφάπτονται του βολβού και να ερεθίζουν το βολβικό επιπεφυκότα και τον κερατοειδή.

entropiotrixiasi 01

entropiotrixiasi 02

Ποιά είδη εντροπίου υπάρχουν;

Το εντρόπιο διακρίνεται σε:

• Γεροντικό

• Σπαστικό

• Ουλώδες

 

Συνηθέστερο είναι το γεροντικό εντρόπιο, το οποίο παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 70 και 75 χρόνων.


Ποια είναι η αιτία που προκαλείται το εντρόπιο;
Η πιο κοινή αιτία ενός εντροπίου του κάτω βλεφάρου είναι μια αστάθεια των δομών του βλεφάρου, που συναντάται πιο συχνά σε μεγαλύτερη ηλικία. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες είναι ο τραυματισμός, οι χημικές βλάβες, και οι φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότα στην έσω πλευρά των βλεφάρων.


Ποια είναι τα συμπτώματα του εντροπίου;

Τα κλινικά συμπτώματα, κυρίως όταν οι βλεφαρίδες τρίβονται στον κερατοειδή (τριχίαση), χαρακτηρίζονται από:
• Πόνο
• Ερυθρότητα και οίδημα του επιπεφυκότα
• Αντανακλαστικό βλεφαρόσπασμο
• Δακρύρροια
• Ευαισθησία στο φώς
• Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος να προκληθεί απόπτωση του επιθηλίου, έλκη, θολερότητες και νεοαγγείωση του κερατοειδούς.

Ποιά είναι η θεραπεία της τριχίασης;

Η θεραπεία της τριχίασης διακρίνεται σε παροδική, που συνίσταται σε αφαίρεση των παθολογικών βλεφαρίδων και γίνεται με ειδική λαβίδα και σε μόνιμη. Προτιμάται η μόνιμη κατά την οποία επιχειρείται η καταστροφή του θυλάκου των παθολογικών βλεφαρίδων. Τούτο επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους όπως η διαθερμία, η κρυοπηξία, το Argon Laser και η ηλεκτρόλυση. Όταν οι μέθοδοι αυτές δεν αποδίδουν, προσφεύγουμε στην αντιμετώπιση του εντρόπιου που προκάλεσε την τριχίαση.

entropiotrixiasi 03

Ποια είναι η θεραπεία του εντρόπιου;

Η διαχείριση του εντρόπιου εξαρτάται από το αίτιο του. Η θεραπεία του εντρόπιου διακρίνεται σε παροδική, όπως με έλξη του κάτω βλεφάρου χρησιμοποιώντας λωρίδες λευκοπλάστη, και σε μόνιμη. Η μόνιμη επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση για να στραφεί το χείλος των βλεφάρων και των βλεφαρίδων μακριά από τον οφθαλμό. Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και δεν απαιτεί παραμονή στην κλινική.

entropiotrixiasi 04

Τι πρέπει να προσέχω μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση, το μάτι σας θα είναι κλεισμένο με γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βοηθήσει να μειωθεί το οίδημα και οι μώλωπες. Αφού αφαιρεθεί η γάζα, είναι σημαντικό να μην τρίβετε τα βλέφαρα, αλλά και να ενσταλάξετε αντιβιοτικά κολλύρια σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας για 3 εβδομάδες. Η κολύμβηση πρέπει να αποφεύγεται για 1 μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι ασφαλές να ταξιδέψετε με αεροπλάνο. Ένα μετεγχειρητικό ραντεβού γίνεται συνήθως μέσα σε 2 εβδομάδες για την παρακολούθηση της επούλωσης του βλεφάρου. Μολονότι τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, συνήθως αφαιρούνται για να μειωθεί ο ερεθισμός του δέρματος.