Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Εκτρόπιο

Τι είναι το εκτρόπιο;

Το εκτρόπιο χαρακτηρίζεται από συστροφή (κύρτωση) και χαλάρωση ιδιαίτερα του κάτω βλεφάρου προς τα έξω και αποκάλυψη της οπίσθιας επιφάνειας του.

ektropiovlefara 01

Ποιά είδη εκτροπίου υπάρχουν και που οφείλονται;

Το εκτρόπιο διακρίνεται σε:
Γεροντικό: παρατηρείται μόνο στο κάτω βλέφαρο και οφείλεται στη χαλάρωση των ιστών των βλεφάρων και ιδιαίτερα του σφιγκτήρα μυός και του έσω και έξω βλεφαρικού συνδέσμου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία του εκτρόπιου.

Παραλυτικό: οφείλεται σε δυσλειτουργία του προσωπικού νεύρου (όπως συμβαίνει στην παράλυση Bell ή στην πάρεση του προσωπικού νεύρου) ή σε τραύμα και καταστροφή των ινών του σφιγκτήρα μυός. Παρατηρείται μόνο στο κάτω βλέφαρο και αφήνει ακάλυπτο το κάτω τμήμα του βολβού. Η κλινική εικόνα που παρατηρείται με την αδυναμία σύγκλισης των βλεφάρων αποτελεί το λαγόφθαλμο.

σπαστικό και ουλώδες: οφείλεται σε τραύματα, εγκαύματα ή διάφορες δερματικές παθήσεις του προσώπου.


Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτροπίου;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το βαθμό του εκτρόπιου, και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Δακρύρροια: είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του εκτρόπιου. Προκαλείται εκτροπή των δακρυϊκών σημείων προς τα εμπρός και έξω, με αποτέλεσμα ατελή αποχέτευση των δακρύων και δακρύρροια.

• Ερεθισμός

• Ερυθρότητα

• Πόνο στους οφθαλμούς

• Ξηροφθαλμία: Η κάλυψη του επιπεφυκότα και του κερατοειδούς είναι ελλειπής και προκαλείται ξήρανση αυτών, με όλα τα επακόλουθα.

• Σπάνια, ένα εκτρόπιο μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του κερατοειδούς και στη συνέχεια να αποτελέσει κίνδυνο για την όραση.

Ποια είναι η θεραπεία του εκτροπίου;

Η αντιμετώπιση ενός εκτρόπιου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Συχνά, η θεραπεία του εκτρόπιου είναι χειρουργική και συνίσταται στην επαναφορά του βλεφάρου στη φυσιολογική θέση. Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και δεν απαιτεί παραμονή στην κλινική.

ektropiovlefara 02

Μόνο στο παραλυτικό εκτρόπιο είναι συντηρητική και συνήθως υποχωρεί με την αποκατάσταση της νεύρωσης του σφιγκτήρα.

Όταν η αποκατάσταση καθυστερεί και εμφανίζεται κίνδυνος εκδήλωσης έλκους του κερατοειδούς γίνεται μερική ή ακόμα και ολική ταρσοραφή.

Τι πρέπει να προσέχω μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση, το μάτι σας θα είναι κλεισμένο με γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βοηθήσει να μειωθεί το οίδημα και οι μώλωπες. Αφού αφαιρεθεί η γάζα, είναι σημαντικό να μην τρίβετε τα βλέφαρα, αλλά και να ενσταλάξετε αντιβιοτικά κολλύρια σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας για 3 εβδομάδες. Η κολύμβηση πρέπει να αποφεύγεται για 1 μήνα μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά είναι ασφαλές να ταξιδέψετε με αεροπλάνο. Ένα μετεγχειρητικό ραντεβού γίνεται συνήθως μέσα σε 2 εβδομάδες για την παρακολούθηση της επούλωσης και για να ελέγξουμε τη θέση του βλεφάρου . Μολονότι τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, συνήθως αφαιρούνται για να μειωθεί ο ερεθισμός του δέρματος.