Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Αποκόλληση Υαλοειδούς

Το υαλώδες σώμα αποτελείται κατά 98% από νερό και κατά 2% από κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ, τα οποία σε συνδυασμό του προσδίδουν τις ιδιότητες ενός gel. Το ζελατινώδες υαλοειδές σώμα πληρώνει την υαλοειδική κοιλότητα, η οποία καταλαμβάνει τα 2/3 του συνολικού όγκου του οφθαλμού, και είναι σε πρόσφυση με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η κανονική διάταξη των ινών κολλαγόνου σταδιακά εκφυλίζεται στη μέση ηλικία. Οι ίνες συμπυκνώνονται σε επιπεδωμένες νηματοειδείς δομές. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως ρευστοποίηση ή συναίρεση του υαλοειδούς δημιουργεί μικρά κενοτόπια γεμάτα από υγρό στο κεντρικό υαλοειδές, τα οποία αρχικά είναι κατα βάση ασυμπτωματικά.

apokollisi yaloeidoys 01

Ωστόσο, όταν η ρευστοποίηση προχωρήσει πέρα από ένα βαθμό, το υαλοειδές σώμα μπορεί να συρρικνωθεί και να απόκολληθεί από τον αμφιβληστροειδή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει αντιληπτή σε εμάς σαν μια προοδευτική αύξηση στα μαύρα στίγματα ή «μυγάκια» (μυϊοψίες) τα οποία γίνονται εντονότερα σε χώρους με μεγάλη φωτεινότητα.

Τι είναι η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς;

Είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς από τον οπίσθιο πόλο, την περιοχή δηλαδή της ωχράς κηλίδας, της κεφαλής του οπτικού νεύρου και των αγγειακών τόξων.

Χαρακτηριστικό εύρημα της οπισθίας αποκολλήσεως υαλοειδούς είναι ο δακτύλιος του Weiss, δηλαδή ο δακτύλιος, που αιωρείται μέσα στην κοιλότητα του υαλοειδούς, και είναι η φυσιολογική πρόσφυση του υαλοειδούς στην κεφαλή του οπτικού νεύρου, από την οποία έχει πλέον αποκολληθεί.

apokollisi yaloeidoys 02

Σε ποιούς συμβαίνει η αποκόλληση υαλοειδούς;

Το 6% των ασθενών μεταξύ 54-65 ετών και το 65% των ασθενών μεταξύ 65-85 έχουν οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς. Οι ασθενείς με αξονική μυωπία έχουν προδιάθεση για πρώιμη αποκόλληση υαλοειδούς. Πιθανότατα το υαλοειδές καταρρέει νωρίτερα στους ασθενείς αυτούς διότι έχει να πληρώσει ένα “μακρύτερο” μάτι με μεγαλύτερο όγκο. Πρόσθια αποκόλληση υαλοειδούς ή στην περιοχή της βάσης συμβαίνει συνήθως μόνο όταν ισχυρές δυνάμεις δρούν στο βολβό, όπως σε ένα τραυματισμό. Άλλες αιτίες αποκόλλησης του υαλοειδούς σώματος είναι οι φλεγμονές και μετά από χειρουργείο καταρράκτη.

Συμπτώματα:

Η κατάρρευση του υαλοειδούς σώματος οδηγεί σε πυκνώσεις τις οποίες ο ασθενής αντιλαμβάνεται σαν κινητές θολερότητες. Οι μυϊοψίες αυτές μπορούν να πάρουν τη μορφή κυκλικών ή οφιοειδών γραμμών ή σημείων (“μυγάκια”). Όταν κατά τη διαδικασία της αποκόλλησης του υαλοειδούς, στην περιοχή ασκούνται ισχυρές έλξεις στον αμφιβληστροειδή, τότε ο ασθενής αντιλαμβάνεται το φαινόμενο σαν φώτα που αναβοσβήνουν (φωταψίες). Αν η έλξη του αμφιβληστροειδούς γίνει πολύ δυνατή, τότε μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ή ενδοϋαλοειδικής αιμορραγίας από τραυματισμένα αγγεία.

Διάγνωση:

Οι  μυϊοψίες και ιδίως οι λάμψεις απαιτούν ενδελεχή εξέταση του βυθού για τον αποκλεισμό αμφιβληστροειδικής ρωγμής ή οποιασδήποτε άλλης βλάβης. Σε περιπτώσεις ώριμου καταρράκτη ή ενδοϋαλοειδικής αιμορραγίας όπου η επισκόπηση δεν είναι δυνατή, απαιτείται εξέταση με υπερηχογραφία για την αξιολόγηση του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς.

Θεραπεία:

Τα συμπτώματα της αποκόλλησης υαλοειδούς υφίενται αυτόματα όταν το υαλοειδές αποκολληθεί πλήρως. Το σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι ο ασθενής να διδαχθεί τα συμπτώματα και τα σημεία της αποκόλλησης του υαλοειδούς και πως να αποφύγει μια ενδεχόμενη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Δεν ενδείκνυται κάποια φαρμακευτική αγωγή και ο οφθαλμίατρος θα σας τονίσει τι πρέπει να αποφεύγετε για το επόμενο διάστημα μεχρί να εκτονωθεί το φαινόμενο. Ωστόσο, αν υπάρχουν επιπλοκές (ρωγμή, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ενδοϋαλοειδική αιμορραγία), τότε  θα απαιτηθεί θεραπεία.

Παρακολούθηση:

Εφόσον η εξέταση είναι φυσιολογική απαιτείται επανέλεγχος ανάλογα με τα ευρήματα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Το χρονικό διάστημα των επανελέγχων θα καθορισθεί από τον οφθαλμίατρό σας.