Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Ψηφιακή Αγγειογραφία με Ινδοκυανίνη

Τι είναι η Ψηφιακή Αγγειογραφία με Ινδοκυανίνη;

Η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη είναι μία αγγειογραφία συμπληρωματική της φλουοραγγειογραφίας. Η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη (ICGA) είναι μια διαγνωστική εξέταση, η οποία καταγράφει την κυκλοφορία του χοριοειδούς χιτώνα κυρίως και του αμφιβληστροειδούς δευτερευόντως. Ο χοριοειδής βρίσκεται βαθύτερα, κάτω απο τον αμφιβληστροειδή και είναι πλούσιος σε αιμοφόρα αγγεία, μικρού αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους βαθύτερα.

 

aggeiografiaindokyanini 01

Ποια είναι η χρησιμότητα της Ψηφιακής Αγγειογραφίας με Ινδοκυανίνη;

Το μόριο της ινδοκυανίνη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό της φλουοροσκεϊνης. Ως αποτέλεσμα, δίνει τη δυνατότητα στην αγγειογραφία με ινδοκυανίνη να απεικονίζει καλύτερα βαθύτερες στιβάδες του βυθού, όπως ο χοριοειδής. Επίσης, γίνεται απεικόνιση των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς και του χοριοειδούς ακόμα και επί παρουσίας εκτεταμένων αιμορραγιών, όπου η φλουοροαγγειογραφία είναι συχνά ανεπαρκής.
Οι συχνότερες ενδείξεις εφαρμογής αγγειογραφίας με ινδοκυανίνη είναι η παρουσία μεγάλων αποκολλήσεων του μελάγχρου επιθηλίου, καθώς και οι εκτεταμένες επιαμφιβληστροειδικές και υποαμφιβληστροειδικές αιμορραγίες.
Επίσης, υπάρχει μία σειρά από παθήσεις οι οποίες απαιτούν αγγειογραφία με ινδοκυανίνη για να τεθεί ή να αποκλειστεί η διάγνωση, όπως η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, η πολυποδοειδής χοριοειδική αγγειοπάθεια, τα αιμοαγγειώματα και οι όγκοι χοριοειδούς, καθώς και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του χοριοειδούς.

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση ειδικής σκιαγραφικής ουσίας. Τοποθετείται γι’ αυτό ένας καθετήρας σε μια φλέβα στο χέρι. Εν συνεχεία, γίνεται η έγχυση και αμέσως μετά γίνονται οι λήψεις στο ειδικό απεικονιστικό μηχάνημα. Η όλη διαδικασία γίνεται υπο την επίβλεψη αναισθησιολόγου. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία τη μέρα της εξέτασης. Προηγείται της εξέτασης η μυδρίαση των οφθαλμών, δηλαδή η διαστολή της κόρης, οπότε η όραση για μερικές ώρες είναι κάπως θολή.Αντένδειξη για την εξέταση αποτελεί μόνο η αλλεργία στο ιώδιο και ηπατική βλάβη. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ότι θέλετε πριν και μετά την εξέταση. Ο συνολικός χρόνος είναι περίπου 30 λεπτά με ενδιάμεσα διαλείμματα.

Χρήσιμες οδηγίες μετά τη Ψηφιακή Αγγειογραφία με Ινδοκυανίνη:

Σε αντίθεση με την φλουοροαγγειογραφία, η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη δεν συνοδεύεται απο παρενέργειες. Εξαιτίας, όμως, της απαραίτητης μυδρίασης της κόρης, η όραση (κυρίως η κοντινή) του ασθενούς θα παραμείνει θολή για περίπου 1.5 - 2 ώρες, όμως επανέρχεται σταδιακά. Γενικά συστήνεται να αποφεύγεται η οδήγηση από μυδριασμένα άτομα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μέχρι την αποκατάσταση της όρασης). Επίσης, πολύ χρήσιμη βοήθεια για τον ασθενή είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, αφού για όσο χρονικό διάστημα είναι μυδριασμένη η κόρη, παρατηρείται αυξημένη φωτοευαισθησία και φωτοφοβία.