Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Αυτοφθορισμός

Τι είναι ο Αυτοφθορισμός;

Ο αυτοφθορισμός είναι μια διαγνωστική εξέταση, η οποία καταγράφει την λειτουργικότητα των κυττάρων της στοιβάδας του μελαγχρόου επιθηλίου. Η στοιβάδα αυτή βρίσκεται μεταξύ του αμφιβληστροειδή και του χοριοειδή. Τα κύτταρα του μελαγχρόου επιθηλίου μεταβολίζουν μια ουσία, τη λιποφουσκίνη, η οπόια παράγεται σαν παραπροϊόν του βιοχημικού κύκλου βιοσύνθεσης των φωτοευαίσθητων ουσιών οψίνης και ροδοψίνης. Οι ουσίες αυτές παίρνουν μέρος στη διαδικασία μετατροπής του φωτεινού ερεθίσματος σε ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο. Όταν τα κύτταρα αυτά δυσλειτουργούν, τότε η λιποφουσκίνη συσσωρεύεται και προκαλεί σε αυτά τοξική βλάβη και εν συνεχεία κυτταρικό θάνατο. Αυτή η συσσώρευση λιποφουσκίνης φαίνεται με την ειδική εξέταση του αυτοφθορισμού ώς περιοχή αυξημένου σήματος. Όταν τα κύτταρα πεθαίνουν απεικονίζονται ώς σκοτεινές περιοχές στον αυτοφθορισμό.

autofthorismos 01

Πως λειτουργεί ο αυτοφθορισμός και ποια είναι η χρησιμότητά του ;

Ο αυτοφθορισμός βασίζεται στο γεγονός ότι οι φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς περιέχουν μόρια που ανιχνεύουν φώς. Επιπλέον, το έξω κατεστραμμένο τμήμα των φωτοϋποδοχέων αποβάλλεται μέσω φαγοκυττάρωσης του μελάγχρου επιθήλιου.
Τα προϊόντα της φαγοκυττάρωσης συσσωρεύονται στα λιποσώματα που καλούνται λιποφουσκίνη (lipofuscin). Η λιποφουσκίνη μπορεί να φθορίσει όταν ενεργοποιηθεί από φως μήκους κύματος 500-800 nm. Μετά την ενεργοποίηση η λιποφουσκίνη αποδίδει φώς σε μεγαλύτερο μήκος κύματος που μπορεί να καταγραφεί με διάφορες τεχνικές. Όταν υπάρχει πολλή λιποφουσκίνη η περιοχή παρουσιάζει υπερφθορισμό. Σε περιοχές που το μελάγχρουν επιθήλιο έχει καταστραφεί προκαλείται υποφθορισμός.
Με την ηλικία, και σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, ο αυτοφθορισμός του βυθού αυξάνει και προστίθεται στον αυτοφθορισμό που προκαλεί η λιποφουσκίνη. Η ενεργοποίηση του φθορισμού του βυθού μπορεί να γίνει με πράσινο η μπλε φως.

Πότε γίνεται αυτή η εξέταση;

Οι συνηθέστερες παθήσεις στις οποίες χρησιμοποιείται ο αυτοφθορισμός είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας και η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια. Επιπλέον, ο αυτοφθορισμός γίνεται σε περιπτώσεις κληρονομικών παθήσεων της ωχράς, οι οποίες καλούνται κληρονομικές δυστροφίες της ωχράς. Οι παθήσεις αυτές κληρονομούνται με το γενετικό υλικό, άρα υπάρχουν υπεύθυνα γονίδια. Τέτοιες είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η νόσος του Stargardt, η δυστροφία Best, η λεκιθόμορφος δυστροφία των ενηλίκων, η δυστροφία κωνίων και άλλες.
Τέλος, πολύ χρήσιμος είναι ο αυτοφθορισμός σε κάποιες κατηγορίες φλεμονών του βυθού του ματιού, δηλαδή στις λεγόμενες οπίσθιες ραγοειδίτιδες. Ειδικότερα, στις ισχαιμικές χοριοτριχοειδίτιδες ή σύνδρομα λευκών κηλίδων, στις οποίες υπάγονται η φυματιώδης έρπουσα χοριοειδίτιδα, η αυτοάνοση έρπουσα χοριοειδίτιδα και η πολυεστιακή χοριοειδίτιδα.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται στο ειδικό απεικονιστικό μηχάνημα με τη χρήση ειδικού φίλτρου. Είναι μή επεμβατική εξέταση και δεν απαιτείται ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικής ουσίας, επομένως ούτε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία τη μέρα της εξέτασης. Προηγείται της εξέτασης η μυδρίαση των οφθαλμών, δηλαδή η διαστολή της κόρης, οπότε η όραση για μερικές ώρες είναι κάπως θολή. Είναι λοιπόν μια ανώδυνη ειδική φωτογράφηση, όπου μόνο το φώς που χρησιμοποιείται είναι αρκετά έντονο και ενδεχομένως προκαλεί κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο αυτοφθορισμός πραγματοποιείται πριν από την φλουοροαγγειογραφία.
Επομένως, ο αυτοφθορισμός μπορεί να είναι μια συμπληρωματική εξέταση που βοηθά στην διάγνωση και παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων του βυθού. Η διάρκεια της εξέτασης συνήθως είναι γύρω στα 2-3 λεπτά.

autofthorismos 02

Χρήσιμες οδηγίες μετά τον Αυτοφθορισμό:

Σε αντίθεση με τις επεμβατικές αγγειογραφίες ο αυτοφθορισμός δεν συνοδεύεται απο παρενέργειες. Σε περιπτώσεις, όμως, που ο αυτοφθορισμός γίνει ώς συμπληρωματική εξέταση μαζί με την φλουροαγγειογραφία, τότε μπορεί να βιώσετε κάποιες παρενέργειες από την έγχυση της σκιαγραφικής ουσίας της φλουοροσκεϊνης (αίσθημα καύσου, κίτρινη χροιά του δέρματος και των ούρων, ναυτία, αλλεργία στη χρωστική και σπάνια λιποθυμία) και όχι από τον αυτοφθορισμό. Για το λόγο αυτό, αν πρέπει να συνδυαστεί ο αυτοφθορισμός με φλουοροαγγειογραφία, η εξέταση γίνεται πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου, ώστε σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας επιπλοκής, αυτή να αντιμετωπισθεί άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία αναισθησιολόγου.
Τέλος, θα έχετε θολή όραση και φωτοευαισθησία για περίπου 3 με 4 ώρες μετά την εξέταση εξαιτίας των μυδριατικών κολλυρίων.