Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • GooglePlus
  • Linkedin
(210) 9705256

Νέοι Ενδοφακοί - Πρωτοποριακή Τεχνολογία

Με τους νέους ενδοφακούς μπορούμε να αντιμετώπισουμε εκτός από τον Kαταρράκτη, την Μυωπία, την Υπερμετρωπία, τον Αστιγματισμό και την Πρεσβυωπία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών νέων τύπων ενδοφακών, κατάλληλων για διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών.
(1) Οι μονοεστιακοί σφαιρικοί ενδοφακοί είναι οι παραδοσιακοί ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις του καταρράκτη εδώ και δεκαετίες.
Έχουν την ίδια διαθλαστική δύναμη σε όλη την επιφάνειά τους και κατά συνέπεια δεν προσφέρουν τη δυνατότητα εστίασης σε διάφορες αποστάσεις. Ο κανόνας είναι ότι η δύναμη των μονοεστιακών ενδοφακών είναι τέτοια, ώστε να εξυπηρετεί τη μακρινή όραση χωρίς τη χρήση γυαλιών. Προκειμένου όμως ο ασθενής να μπορεί να εστιάσει κοντά (π.χ. σε απόσταση ανάγνωσης), θα χρειαστεί να φορέσει ένα ζευγάρι πρεσβυωπικά γυαλιά.
(2) Οι μονοεστιακοί ασφαιρικοί ενδοφακοί αποτελούν μια μετεξέλιξη των μονοεστιακών φακών με πολλά πλεονεκτήματα. Ενώ το σώμα των παραδοσιακών μονοεστιακών φακών είναι ομοιόμορφα σφαιρικό, οι ασφαιρικοί ενδοφακοί έχουν το σώμα τους πιο πεπλατυσμένο στην περιφέρεια. Αυτή η ειδική σχεδίαση έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ευαισθησία στην αντίθεση (contrast sensitivity) και λιγότερες εκτροπές (aberrations), που πρακτικά σημαίνει ακόμα καλύτερη ποιότητα όρασης, ιδιαίτερα τη νύχτα.
(3) Οι τορικοί ενδοφακοί είναι και αυτοί μονοεστιακοί φακοί, ρυθμισμένοι να εξυπηρετούν τη μακρινή όραση, και απευθύνονται σε ασθενείς, που εκτός από μυωπία ή υπερμετρωπία, έχουν και σημαντικό (πάνω από 1,5 βαθμό) αστιγματισμό. Η διαφορά τους από τους απλούς μονοεστιακούς έγκειται στο ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα από τον χειρουργό για τη σωστή τοποθέτησή τους. Σε αντίθεση με τους μονοεστιακούς φακούς, που έχουν την ίδια δύναμη σε όλους τους άξονές τους, οι τορικοί φακοί έχουν διαφορετική δύναμη σε κάποιους άξονες, με σκοπό να εξουδετερώσουν τον υπάρχοντα αστιγματισμό τους ασθενούς. Αυτό έχει ως συνέπεια να απαιτείται ακριβής τοποθέτηση του τορικού ενδοφακού μέσα στο περιφάκιο, γιατί ακόμα και μια μικρή απόκλιση λίγων μοιρών μπορεί να οδηγήσει σε θόλωση της όρασης.
(4) Οι διπλοεστιακοί/πολυεστιακοί ενδοφακοί σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τόσο τη μακρινή όραση όσο και την κοντινή. Το άνω μέρος της επιφάνειας ενός διπλοεστιακού φακού είναι έτσι ρυθμισμένο, ώστε να μπορεί να εστιάζει σε μακρινά αντικείμενα, ενώ το κάτω μέρος έχει αυξημένη δύναμη, για να εξυπηρετεί την εστίαση στην απόσταση ανάγνωσης ενός βιβλίου (30-35 cm). Στη σημερινή εποχή όμως, κατά την οποία οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, εμφανίστηκε η ανάγκη για ευκρινή όραση και σε μια ενδιάμεση απόσταση (50-60 cm), που δεν καλύπτεται από τους διπλοεστιακούς ενδοφακούς. Λύση στο πρόβλημα αποτελεί η χρήση τριπλοεστιακών ενδοφακών.

katarraktisendofakoi 01

Τριπλοεστιακός Ενδοφακός - Η ναυαρχίδα των ενδοφθάλμιων φακών

(5) Τριπλοεστιακοί ενδοφακοί ή και Τριπλεστιακοί τορικοί ενδοφακοί δημιουργήθηκαν με σκοπό να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εστίασης σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος αποστάσεων (μακριά, ενδιάμεσα, κοντά). Αν έχετε καταρράκτη μαζί με πρεσβυωπία, oι τριεστιακοί φακοί προσφέρουν 3 διαφορετικά σημεία εστίασης – Far (Απω), Intermediate(Μέση) και Near (εγγύς), με αποτέλεσμα πραγματικά να παρέχουν στους ασθενείς πλήρη ελευθερία από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.
Το σώμα των τριπλοεστιακών φακών είναι χωρισμένο σε δακτυλιοειδείς ζώνες (σαν στόχος) με διαφορετική δύναμη εστίασης, για να εξυπηρετείται ο ασθενής σε διαφορετικές αποστάσεις. H μυωπία, η πρεσβυωπία, η υπερμετρωπία, και ο αστιγματισμός μπορούν να διορθωθούν με μία μόνο επέμβαση για να βλέπει κάποιος καθαρά τόσο κοντά όσο και μακριά αμέσως μετά το χειρουργείο του καταρράκτη χωρίς γυαλιά.

• Τα κλινικά αποτελέσματα έδειξαν ότι χωρίς γυαλιά, η πλειοψηφία των ασθενών πέτυχαν μακρινή όραση 20/25 στους 6 μήνες μετά την επέμβαση.
• Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πολύ ικανοποιητική ενδιάμεση αλλά και κοντινή όραση, αν και ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί τελικά να χρειαστεί γυαλιά για κοντά.
• Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται αν έχετε τον τριπλοεστιακό ενδοφθάλμιο φακό και στα 2 μάτια.
• Το βασικό μειονέκτημα αυτών των φακών είναι η ελάττωση της ευαισθησίας στην αντίθεση (contrast sensitivity). Πρακτικά αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία να διακρίνουμε μακρινά αντικείμενα σε συνθήκες όπου ο φωτισμός είναι πολύ έντονος ή αντιθέτως πολύ χαμηλός, όπως π.χ. κατά τη νυχτερινή οδήγηση τους πεζούς που βαδίζουν στο πλάι ενός κακοφωτισμένου δρόμου. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να βλέπετε κάποια αντανάκλαση ή φωτοστέφανο γύρω από φώτα, το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση. Αυτό συνήθως βελτιώνεται μέσα στους επόμενους μήνες.
• Ποσοστό 93% των ασθενών που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή θα επέλεγαν και πάλι την εμφύτευση τριπλοεαστιακού ενδοφθάλμιου φακού.

katarraktisendofakoi 01

Τριπλοεστιακός ενδοφακός

katarraktisendofakoi 01

Τριπλοεστιακός τορικός ενδοφακός

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι ασθενείς για να διορθώσουν και την πρεσβυωπία τους με τριπλοεστιακό ενδοφακό;
Κατάλληλος:
1. Να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γυαλιά, ειδικά τα πολυεστιακά.
2. Εύκολη προσωπικότητα, θετική σκέψη και να έχει υπομονή λίγες εβδομάδες για να συνηθίσει ο εγκέφαλος την νέα οπτική του κατάσταση για να βλέπει μακριά ενδιάμεση και κοντινή απόσταση χωρίς γυαλιά.
3. Θα αποδεχόταν έναν μικρό συμβιβασμό στη μακρινή όραση, έτσι ώστε να βλέπει καλά σε μεσαία και κοντινή απόσταση.
Μη κατάλληλος:
1. Άτομα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
2. Επαγγελματίες οδηγοί, μεγάλες περιόδους οδήγησης τη νύχτα.
3. Αλλοιώσεις στον βυθό (διαβητικές, ωχροπάθειες), αλλοιώσεις κερατοειδούς.
4. Μη καλή κινητικότητα της κόρης.
5. Ασθενείς χωρίς καθόλου καταρράκτη, που έχουν τέλεια οραση για μακριά και επιλέγουν να χειρουργηθούν για διαθλαστικούς λόγους. Αυτοί οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στο να παρατηρήσουν τις μικρές παρενέργειες του τριεστιακού ενδοφακού ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης. Ενώ τα άτομα με έναν έστω και αρχόμενο καταρράκτη και με μια μικρή μείωση όρασης λόγω του καταρράκτη δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα.